KAMEN POMEŠANIH BOJA: Otkrivamo kom dragom kamenu se pridaju magična svojstva!

 Turmalin je dragi kamen koji se javlja u jedinstvenom sjaju boja. Prema staroj egipatskoj legendi, to je zbog toga što je na dugom putu od Zemlje ka Suncu turmalin putovao duž duge. Usput je pokupio sve njene boje, zbog čega se danas zove dugin dragulj. Ime turmalin nastalo je iz tura mali, što na jeziku singa znači kamen pomešanih boja.

Turmalin može biti žut, plav, crven, zelen, roze, providan. Često se u jednom kamenu vide dve i više boja i on se ceni upravo zbog svoje višebojnosti. Ima turmalina koji menjaju boju s obzirom na to da li ih gledate na dnevnom ili veštačkom svetlu. Teško da ćete naći dva identična primerka turmalina, on se javlja u mnogo vidova i zato je odličan za sva raspoloženja i temperamente. Zato ne iznenađuje da su mu još od davnina pridavana magična svojstva. Turmalin navodno ima posebno jak uticaj na ljubav i prijateljstvo, dajući im stabilnost i trajnost.

Naučnike intrigira zapanjujuća fizička osobina ovog kamena da se, zagrejan i zatim ohlađen, ne puni energijom. Kamen na jednom kraju bude pozitivno, a na drugom negativno naelektrisan. Pritisak takođe vodi naelektrisanju turmalina, a tokom oslobađanja energije menjaju se pozitivni i negativni pol, tako da kamen snažno vibrira. Holanđani, koji su prvi doneli turmalin u Evropu, odavno znaju za ovaj efekat. Oni su ga koristili da izvlače pepeo iz svojih lula i zvali su ga aštreker (koji privlači pepeo). Skoro svaki turmalin je unikat. Mnogi turmalin nazivaju kamenom muza, jer se veruje da njegove boje imaju sposobnost da inspirišu svog nosioca i podstaknu njegove kreativne talente. U vreme Manču dinastije u Kini, mandarini su nosili okruglu dugmad od crvenog turmalina, kako bi se razlikovali od pripadnika ostalih klasa. Carica Cu Hsi bila je tako fascinirana lepotom i bojama turmalina da je imala preko tonu ovih dragulja u svojoj kraljevskoj kolekciji.

 

Izvor: Opusteno.rs
Foto: Arhiva 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Ponedeljak
04:30  Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
11:30  Parovi - Jutarnja kafica
11:55  Vesti
12:05  Parovi - Jutarnja kafica
12:55  Vesti
13:05  Parovi - Jutarnja kafica
13:55  Vesti
14:05  Parovi - Jutarnja kafica
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Kazna
19:00  Upoznajte Parove
19:55  Bingo
20:30  Upoznajte Parove
21:00  Ćirilica 
23:20  Parovi - Ispovesti
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro