Izvor: BSC Happy
29.04.2023 u 21:36
1

EMISIJA „AKTUELNOSTI“ NA HAPPY TV: Kontraofanziva je samo način da se obezbedi nova pomoć sa Zapada!

Danas je 430. dan specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini.

Danas su nastavljene borbe na mnogim delovima linije fronta.

Ruska vojska uništila je danas nekoliko uporišta ukrajinskih snaga.

U sevastopoljskoj oblasti izbio je veliki požar u skladištu goriva usled pada drona.

Kako se saznaje, Kijev je pomerio početak prolećne kontraofanzive za mesec maj zbog loših vremenskih uslova.

O ovim temama govorili su večerašnji gosti emisije „AktuelnostiStevan Egerić – pukovnik i direktor srpsko-ruskog centra „Majak“, prof dr Uroš Šuvaković i prof dr Branislav Ristivojević.

– Najveći deo medijske pažnje je usmeren na Bahmut, ali ništa manje značajne nisu ni borbe oko Marinke, Avdejevke i Ugljedara.
Ukrajinci koriste bespilotne letelice i privremeno formirane izviđačke čete -pešadijske, motorozovane ili oklopne, kao izviđače. Ruske oružane snage vrše neutralizciju grupa drže dejstvo usnaga na odbrani.  Operativne i strategijske snage Ruske Federacije uspešno uništavaju ukrajinske snage-rekao je pukovnik Egerić.

Pukovnik je prokomentarisao i „najezdu“ bespilotnih letilica koje nisu toliko bilo zastupljene tokom ovog sukoba.

-Reč je o bespilotnim letelicama koje su ili izviđačke ili napadnog karaktera. Ima i onih koje služe za obeležavanje određenih ciljeva. Ovde se najverovatnije radilo o njihovoj uštedi i zato ranije nisu bile upotrebljavane. Bile su pripremane za angažovanje u prolećnom i letnjem periodu. Sigurno je da su pristigle i nove količine od „sponzora“. Uglavnom, manji broj takvih letelica se koristi za gađanje ciljeva- poručuje pukovnik Egerić.

Egerić smatra da u ovom sukobu neće biti otvorenih tenkovskih bitaka kakve su se vodile u Drugom svetskom ratu.

Ristivojević podseća da je na snazi rat iscrpljivanjem.

-Ovde nije reč o ratu vojska već o ratu vojnih industrija. Ukrajincima ništa ne vredi sofisticirano naoružanje ako ga već imaju malo. Tenkovi moraju da se održavaju i zato su morali da uspostave logističke baze u poljskoj i Rumuniji. Dok se pokvareni tenkovi tamo dopreme, pa dok se poprave, prođe i rat! Sistem „Patriot“ će čuvati Kijev. On služi za odbranu važnih ciljeva. Oni ne mogu da promene ništa naročito u ratovanju-poručuje Ristivojević.

Ristivojević napominje da američka vojna industrija pravi sofisticirane i vrlo skupe, ali male sisteme.

-Vojske su u stanju da kupe malo toga i to se brzo troši. Suština je da se brzo napravi što više oružja. Evropske fabrike nisu u stanju da proizvedu naoružanje. Sjedinjene države uvoze oružje iz Južne Koreje pa potom isporučuju Ukrajini.

– O tačnom broju tenkova koji su isporučeni Ukrajini ne zna se mnogo. Zvanično je isporučeno 230 ali mislim da se maskira pravi broj. Ovo je i rat informacijama. Za razliku od njih Ruska Federacija se ne hvali, oni samo dejstvuju. Vremenski uslovi idu na ruku Rusima. Što se više produžava početak kontraofanzive, to im daje mogućnost da udare po jedinicama koje Ukrajinci čuvaju za to dejstvo-kaže Ristivojević.

On napominje i da je bolja situacija na jugu Ukrajine jer se teren delimično osušio i baš tu bi mogli da se očekuju novi udari.

– NATO je mislio da će iscrpeti ekonomski Rusiju.  Moskovska berza se oporavila od šoka. I to Zapad ne može da razume! Upumpavajući oružje Ukrajini iscrpljuju sebe, a ne Ruse. Ekonomski parametri će odlučiti i stanje na terenu. Ruske snage ne moraju da napadaju. Videli smo da se čuvaju i da su veoma rezervisane- kaže Ristivojević.

-Osnovna razlika između Zapada i Rusije je i u tome što je vojna industrija na Zapadu privatizovana, a u Rusiji je ona državna. To je razlog zašto je Rusija bila spremna za rat- kaže Ristivojević.

Šuvaković kaže da je evropska iluzija da će Evropa dobiti odbrambenu nezavisnost od Amerike i NATO pakta.

-To nije moguće. Moguće je samo povezivanje evropske i američke vojne industrije. Bezbednost  Evrope će se uvek oslanjati na NATO i SAD – kaže Šuvaković.

On smatra da je najava kontraofanzive važna jer se na taj način izvlači više novca i oružja od Zapada, ali da ona ništa neće doneti Ukrajini.

Šuvaković napominje da isporukom naoružanja Ukrajini Amerika dovodi u nezgodan položaj sebe i svoj narod. U slučaju nekakavog novog rata ne bi imala čime da odgovori.

– Što se tiče napada na skladište goriva u Sevastopolju, mislim da to neće proći bez odmazde. Mislim da je svima jasno da će Rusi tako krenuti na Odesu i da obezbede sigurnost glavne luke Sevastopolj. Očekujem da će baš tu biti novih dejstava sa ruske strane i otvaranje novog fronta – kazao je Šuvaković.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “EMISIJA „AKTUELNOSTI“ NA HAPPY TV: Kontraofanziva je samo način da se obezbedi nova pomoć sa Zapada!”

  1. НАЈБОЉИ СТЕ БИЛИ ЈУЧЕ ДАНАС СУТРА УВЕК И ЗАУВЕК НАШОЈ ВЕРИ 🇷🇸🇷🇺🇮🇹🙏👌🇷🇸🇷🇺🇮🇹🇬🇷🇧🇷🇦🇷

    1
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter