Izvor: BSC Happy/Tanjug
14.07.2023 u 13:11
0

HOLIVUD JE STAO! 160.000 glumaca pridružilo se štrajku scenarista, plaše se da će biti zamenjeni

Prvi put od 1960. godine štrajkuju zajedno

Oko 160.000 holivudskih glumaca pridružilo se štrajku scenarista, zaustavivši većinu američkih filmskih i TV produkcija.

Udruženje filmskih glumaca (SAG) traži od striming servisa pravedniju raspodelu profita i bolje uslove rada, ali nisu uspeli da postignu dogovor sa Alijansom filmskih i televizijskih producenata (AMPTP), koja predstavlja studije poput Diznija, Netfliksa, Amazona i Epla, prenosi BBC. Oni zahtevaju i bolju zaštitu glumaca od digitalnih replika, zbog čega traže garancije da se veštačka inteligencija i kompjuterski generisana lica i glasovi neće koristiti kao zamena za glumce.

Dok traje štrajk, glumci ne mogu da se pojavljuju u filmovima, niti da promovišu filmove koje su već snimili. Pismo sindikata glumaca, između ostalih, potpisali su Meril Strip, Mark Rafalo, Dženifer Lorens i Kvint Branson. Glumci Kilijan Marfi, Met Dejmon i Emili Blant su napustili premijeru „Openhajmera“, novog filma Kristofera Nolana, pošto je proglašen štrajk, a pojedini glumci su štrajk podržali na društvenim mrežama. Među njima su Bob Odenkirk, Sintija Niskon i Džejmi Li Kertis.

MUKA ŽIVA: Male plate naterale HOLIVUD NA ŠTRAJK

Ovo je prvi put da sindikati koji predstavljaju i pisce i glumce štrajkuju u istovremeno od 1960. godine, kada je Ronald Regan, kasnije predsednik SAD, bio predsednik sindikata glumaca. Očekuje se da će štrajk uticati na snimanje nastavka „Avatara“ i „Gladijatora“, a snimanje nekih projekata je već obustavljeno otkako su pisci stupili u štrajk, uključujući „Stranger Things“, „Billions“ i Marvelov „Blade“. Štrajk bi mogao da traje nekoliko nedelja, možda čak i nekoliko meseci.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter