Izvor: BSC HAPPY
13.02.2023 u 16:21
0

Evropa će „za dlaku“ izbeći recesiju: Inflacija je u padu, dok uticaj rata u Ukrajini na ekonomiju „nije lako predvideti“!

Izvršna vlast Evropske unije podigla je svoju prognozu ekonomskog rasta za ovu godinu, rekavši da će Evropa za dlaku izbeći recesiju i da je već prešla svoj vrhunac inflacije pošto cene prirodnog gasa padaju sa astronomskih maksimuma.

Međutim, Evropska komisija je u ponedeljak upozorila da će visoke cene koje muče potrošače nastaviti da koče ekonomiju u narednim mesecima.

Rast za 2023. trebalo bi da dostigne 0,8 odsto za 20 zemalja EU koje koriste evro, navela je komisija u svojoj zimskoj ekonomskoj prognozi. To je povećanje u odnosu očekivanih 0,3 odsto u poslednjoj prognozi iz novembra.

Za širi blok od 27 zemalja, rast je procenjen na 0,9 odsto, a ranije je bio procenjen takođe sa 0,3 procenta.

Zasluge za poboljšanje je visok nivo skladištenja prirodnog gasa koji je ublažio strahove od racionalizacije energije tokom zime. Evropske komunalne kompanije i vlade utrkivale su se u postavljanju novih zaliha nakon što je Rusija prekinula većinu isporuka prirodnog gasa Evropi usled rata u Ukrajini.

Cene prirodnog gasa — koji se koristi za grejanje domova, industriju goriva i proizvodnju električne energije — dostigle su rekordne nivoe prošlog leta, popevši se do 18 puta iznad nivoa pre krize, što je dovelo do toga da domaćinstva i preduzeća smanje upotrebu. Cene su od tada pale sa tog vrha, iako su oko tri puta više nego pre nego što je Rusija počela da gomila trupe na granici Ukrajine.

STRADAO ČUVENI PAS KOJI JE SPASAO ZATRPANE U ZEMLJOTRESU: Ruševina se obrušila na njega dok je tražio preživele! (VIDEO)

Očekuje se da će privreda izbeći kontrakciju u tekućem kvartalu od januara do marta, saopštila je komisija.

Nakon rasta od 0,1 odsto u poslednja tri meseca prošle godine, to ukazuje da neće biti tehničke recesije kako se nekada strahovalo. Dva uzastopna kvartala smanjenja ekonomske proizvodnje su jedna od definicija recesije, iako ekonomisti iz Komiteta za upoznavanje poslovnog ciklusa evrozone koriste širi spektar podataka kao što su nezaposlenost i dubina pada kada procenjuju da li da proglase recesiju.

Paolo Đentiloni, evropski komesar za ekonomiju, naveo je napore da se dovedu nove zalihe prirodnog gasa i pad upotrebe od 25 odsto zbog visokih cena i mera očuvanja kao glavno dostignuće koje stoji iza poboljšanih izgleda.

„Ono što smo uspeli da ostvarimo je energetska nezavisnost od Rusije“, rekao je on na konferenciji za novinare.

Iako su izgledi „manje negativni nego što smo očekivali“, rekao je Đentiloni, „to ne znači da imamo pozitivnu ukupnu perspektivu“.

Rekao je da će „inflacija samo postepeno oslobađati kupovnu moć“, a mogućnost da bi rat u Ukrajini mogao dodatno poremetiti ekonomiju predstavlja rizik za rast koji „nije lako predvideti“.

Snažni su vetrovi za ekonomiju, navodi komisija u svom izveštaju.

Troškovi energije i potrošačke cene su i dalje visoki čak i nakon tri uzastopna meseca pada godišnje inflacije sa maksimuma od 10,6% u oktobru na 8,5% u januaru.

Povrh toga, Evropska centralna banka oštro podiže kamatne stope kako bi obuzdala inflaciju, korak koji usporava rast povećanjem troškova zaduživanja za potrošače i preduzeća.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter