Izvor: Tanjug/BSC Happy
28.06.2023 u 16:50
0

SPALJEN KURAN ISPRED DŽAMIJE STOKHOLMU: Čuli se povici „ALAHU EKBER“ i „NEKA GORI“ (FOTO, VIDEO)

Jedan od dvojice organizatora okupljanja, čije je održavanje dozvolila švedska policija, pocepao je danas i zapalio kopiju Kurana ispred centralne džamije u Stokholmu.

Oko 200 ljudi posmatralo je kako muškarac cepa stranice kopije Kurana i njima briše cipele, a potom na knjigu stavlja slaninu i pali je. Za to vreme drugi učesnik protesta govorio je u megafon. „Bog je veliki“, uzvikivali su na arapskom pojedini okupljeni u znak protesta zbog paljenja Kurana. Jedan od pristalica demonstracija uzvikivao je: „Neka gori“.


Policija je privela i jednog muškarca koji je pokušao da baci kamenicu. Jedan od dvojice muškaraca, koji su učestvovali na protestima je Salvana Momika, koji je u nedavnom intervjuu za jedan list sebe opisao kao izbeglicu iz Iraka koji želi da se zabrani Kuran.

DOK ŠVEĐANI PALE KURAN NA BAJRAM, TURSKOJ DAT ULTIMATUM: ŠVEDSKA mora u NATO

Švedska policija ranije je dala dozvolu da danas budu organizovane manje demonstracije ispred džamije u Stokholmu, a paljenje i cepapanje Kurana moglo bi da razbesni Tursku, u vreme kada Švedska pokušava da se priključi NATO. Niz protesta u Švedskoj protiv islama i za prava Kurda pojačao je tenzije sa Ankarom, čija podrška je potrebna Stokholmu za ulazak u NATO.


Švedski premijer Ulf Kristerson rekao je na konferenciji za novinare da ne želi da spekuliše o tome kako će protest uticati na ulazak Švedske u NATO.

Legalan je, ali nije primeren – rekao je on dodajući da je na policiji da donosi odluke o paljenju Kurana.

Dok je švedska policija odbacila nekoliko nedavnih prijava za demonstracije protiv Kurana, švedski sudovi su poništili te odluke, tvrdeći da krše zaštićenu slobodu govora. Policija je u dozvoli za održavanje demonstracija navela da bezbednosni rizici i posledice povezane sa paljenjem Kurana nisu takve prirode da bi prijavu za održavanje demonstracija trebalo odbiti, iako one mogu imati spoljnopolitičke posledice Turska je krajem januara prekinula pregovore sa Švedskom o kandidaturi za ulazak u NATO, nakon što je lider danske krajnje desničarske partije „Tvrda linija“ Rasmus Paludan spalio kopiju Kurana u blizini turske ambasade u Stokholmu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter