Izvor: sd.rs
10.09.2023 u 22:57
2

SUNAK ZAGRMEO, PALE TEŠKE REČI: Da li se to sprema novi kinesko-britanski rat?

Britanski premijer Riši Sunak preneo je danas kineskom kolegi Li Ćangu da je "veoma zabrinut" zbog "mešanja" Pekinga u britanske poslove.

Ovaj razgovor usledio je svega nekoliko sati nakon što je utvrđeno da su dvojica muškaraca uhapšenih u Velikoj Britaniji špijunirali za račun Kine, preneli su danas mediji.

– Izneo sam niz različitih zabrinutosti koje imamo u raznim oblastima oko kojih se ne slažemo, a posebno moju veliku zabrinutost zbog bilo kakvog mešanja u našu parlamentarnu demokratiju, što je očigledno neprihvatljivo – rekao je Sunak tokom obraćanja za medije posle samita G20 u Nju Delhiju.

Osumnjičenog, koji je radio kao istraživač u oblasti međunarodne politike u donjem domu britanskog parlamenta, antiteroristička jedinica britanske policije je uhapsila u martu, zajedno sa još jednim muškarcem, prenose mediji pozivajući se na neimenovane izvore.
Sunak je rekao da je sa Lijem razgovarao nakon što je javljeno da je istraživač u parlamentu, povezan sa nizom Torijevskih poslanika, priveden zbog sumnje za krivična dela povezana sa špijunažom.

Kineski državni mediji preneli su nakon sastanka Sunaka i Lija da je kineski premijer rekao da dve zemlje „treba da se usprotive mešanju trgovinske i ekonomske saradnje sa politikom i bezbednošću“.

Ministar pravde Velike Britanije Aleks Čelk rekao je da je Kina „pretnja koja definiše epohu“ pre nego što se ispravio i rekao „izazov“, navode mediji.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

2 thoughts on “SUNAK ZAGRMEO, PALE TEŠKE REČI: Da li se to sprema novi kinesko-britanski rat?”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter