12°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Tanjug

Kakva je budućnost onlajn prodaje hrane?

Onlajn prodaja hrane u Srbiji u poslednjih nekoliko nedelja u vreme vanrednog stanja zbog epidemije korona virusa raste, ali je pitanje da li će ipak uticati na promenu navika kupaca i da li će posle krize nastaviti rast.

U onlajn panel diskusiji "Onlajn prodaja hrane: nužda ili budućnost?“ o porastu onlajn prodaje hrane, problemima u logistici i potrebi da se odgovori na povećanu potražnju, govorili su danas predstavnici Privredne komore Srbije, velikih i malih proizvođača, kao i jednog od velikih trgovinskih lanaca.

Sekretar Udruženja za trgovinu PKS Žarko Malinović rekao je da se na početku krize zahvaljući dobroj organizaciji s trgovcima uspelo u stabilizovanju lanca snabdevanja i da je taj udar koji je izazvala velika potražnja u prvoj nedelji bio ublažen.

Direktorka zagrebačke Infektivne: Umro je čovek od 46 godina, ostanite kuće bolje nego da ste u Zaraznoj!

On je ukazao da je to što je u prehrambenim prodavnicima više od 80 odsto proizvoda domaćeg porekla razlog stabilnosti snabdevanja u uslovima kada je tražnja bila izuzetno povećana, i kada je 14. i 15. marta prevazišla čak i "pikove" pred novogodišnje praznike kada je uobačajeno najveća tražnja za prehrambenim proizvodima.

- Kada govorimo o onlajnu, imamo ogroman rast, 100, 200 i 300 odsto, međutim, ako je činjenica da neko ima 150 porudžbina nedeljno i vidite da je taj rast 200 odsto, tu ne možemo govoriti o igri velikih brojeva, rekao je Malinović.

Naveo je da se taj kapacitet nije u mnogome povećao, već promenio u smislu razvijanja saradnje s kurirskim službama i onim sistemima koji su već definisali svoju platformu kao sisteme dosgtave (diliveri).

Njima je, naveo, omogućeno ubrzano dobijanje dozvola zbog ograničenja kretanja i oprimizacija njihovih kapaciteta.

Zaštitnik upozorio na nemogućnost obrazovanja romske dece

Malinović kaže da veliki broj malih i srednjih prozvođača hrane nije radio na razvoju onlajn kanala prodaje, ali i navodi da krizu ne treba posmatrati kao nuždu za razvijanje takve vrste prodaje.

Objasnio je da je za proizvođača važno i da omogući prvi kontakt potrošača s njegovim proizvodom na polici u prodavnici, a da paralelno sa tim razvija onlajn prodaju koja je mnogo jeftinija i efikasnija za nekog malog proizvođača.

- Polica je ograničen resurs i kao takvu je treba posmatrati. Mnogo je važnije da napravimo ceo kanal snabdevanja efikasnijim, to je ono što je problem malih prozvođača, rekao je Malinović.

Naveo je primer proizvođača kozjeg sira, kao viskokvalitetne hrane, za koga je ključni kanal bio usmeren pre krize na horeka sektor, odnosno na prodaju restoranima i hotelima, a na tržištu ima ukupno manje od 100.000 zainteresovanih potrošača.

Za takvog proizvođača je rekao da će shvatiti da mu je mnogo jeftnije da uspostavi direktne kanale prodaje ka potrošačima, a to je upravo onlajn prodaja, te da prodavnice služe isključivo za promociju, a ne kao mesto prodaje.

Malinović je rekao da je PKS sa Ministarstvom poljoprovrede aktivno radio na razvijanju platforme za poljoprivredne proizvođače i plasman njihovih proizvoda.

Dr Kon:Ako bude 24-časovni policijski čas za uskršnje praznike, onda samo u Beogradu!

Miloš Pejčinović iz Asocijacija za promociju srpske hrane kaže da će proizvođačima viskokvalitetne hrane biti potrebna najveća pomoć, jer će mnogi od tih prozvođača i poljprovrednih gazdinstava biti ugroženi.

Maja Marković, rukovodilac službe za medije kompanije Mercator S, rekla je da je broj njihovih novoregistrovanih onjaln kupaca i do 10 puta veći, da je usko grlo logistika, te da su u pregovorima s raznim kompanijama koje rade dostavu.

Ivan Minić, osnivač Mojapijaca.rs, koji se u konferenciju ulkjučio iz SAD, kaže da Moja pijaca postoji već četiri godine, a da se u poslednje vreme zbog krize javljaju razni portali koji zapravo imaju problem s dostavom.

- Zato limitiramo broj porudžbina koje možemo da realizujemo, rekao je Minić i poručio da su izazovi jako veliki i pojačani celokupnim trenutnim stanjem.

KRIZNI ŠTAB: Izolacija samo u bolničkim uslovima, trenutno smo u našem maksimumu obolelih, ključnih 10 dana!

Ksenija Perčić, suvlasnica Granum brenda, kaže da prodaja raste i u prodavnicama i onlajn i navodi da je u martu prodaja njihovih brendova u trgovinama porasla za 20 odsto, a onlajn prodaja za 32 odsto.

Marija Slović, vlasnica Domaćini.rs, kaže da na padinama Ovčara proizvodi sir i kajmak i navodi da se beleži bum u njihovom onlajn šopu koji postoji od 2016. godine.

- Ko danas nije na interentu, taj je zaista ovu priliku propustio, kaže Slovićeva.

POLJOPRIVREDNICI, VAŽNO! Pošta Srbije besplatno isporučuje seme za prolećnu setvu

Navela je da je prodaja hrane preko interenta "živa muka“ jer, kako je objasnila, ljudi su na hranu posebno osetljivi i vrlo će se teško odlučiti da probaju nešto preko interneta, osim u slučaju kada je kanal nabavke sužen.

Prednost malog proizvođača vidi u tome što ima mogućnost da se lakše prilagodi novonastalim okolnostima.

- Prednost kad ste mali jeste to što možete brzo da se reorganizujete, dodatno smo zaposlili tri nova dostavljača, iskoristili sva vozila da odgovorimo na sve zahteve, uspeli smo da se u ove dve nedelje prilagodimo, rekla je Marija Slović.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar