Izvor: BSC Happy/Tanjug
19.01.2024 u 07:25
0

BOG SE JAVI: Pravoslavni vernici danas proslavljaju Bogojavljenje

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja praznik Bogojavljenje, spomen na događaj kada je Sveti Jovan krstio Isusa Hrista u reci Jordanu i objavljivanje Bogočoveka. Posle krštenja, prema predanju, sveti Jovan je video kako se nebo otvara i Duh sveti, kao golub, silazi na Isusa.

Taj trenutak predstavlja objavljivanje Bogočoveka i uvođenje Hrista u mesijansku misiju. Takođe, prvi put ostvareno je Sveto Trojstvo – u Božjem glasu sa neba koji reče: „Ovo je Sin moj“, krštenju Sina Božijeg u reci i Svetom duhu koji je u obliku goluba sleteo na Hrista. Bogojavljenje je jedan od 15 najvećih hrišćanskih praznika. Po verskom učenju, u prvoj godini svog javnog delovanja, Isus Hristos je otišao kod Jovana Krstitelja da ga ovaj krsti. Na Bogojavljenje vrše se dva osvećenja: uoči praznika u crkvi i na dan praznika na reci ili u drugoj tekućoj vodi. Veruje se da je ta voda lekovita.

BOGOJAVLJENJE JE DAN KADA JE BOG SPREMAN DA SVIMA USLIŠI ŽELJE? Njemu se najviše raduju neudate devojke, evo šta etnolog kaže

Smatra se lekovitom i zaštitom od nečistih sila i čuva se u kućama. Vernici se na Bogojavljenje pozdravljaju rečima „Hristos se javi“, a otpozdravljaju sa „Vaistinu se javi“. U Srbiji je obnovljen stari običaj da se u reku ili jezero baci krst, a mladići se takmiče ko će doplivati prvi i uhvatiti ga. Hrišćanstvo uči da se bogojavljenska vodica nikada ne kvari, jer u njoj prebiva sila Duha Svetoga.

Bez obzira na to u koji dan padne, na Bogojavljenje se nikada ne posti. Takozvani nekršteni dani, započeti na Božić, završavaju se Bogojavljenjem.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter