12°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: Tanjug

URBANIZACIJA BEOGRADA: Izgradnja metroa i novog savskog mosta

Glavni gradski urbanista Marko Stojčić izjavio je danas da se u Beogradu završava niz značajnih infrastrukturnih projekata i istakao da do kraja godine počinje izgradnja metroa, novog savskog mosta i Linijskog parka.

SAZNAJTE I OVO

JEZIVO! Karatistkinja u napadu ljubomore umalo ODSEKLA DEČKU POLNI ORGAN!

"ONI SU OZBILJNA PRETNJA ZA REGION": Rusija ima rakete koje mogu da dobace do Nemačke

DAČIĆ O PROMENI USTAVA: Priče da će se menjati preambula o Kosovu su prazne priče

GRADONAČELNIK RADOJIČIĆ: Najvažnije da u požaru nema povređenih, hvala svim nadležnim službama!

Stojčić je podsetio da se završavaju radovi u Skadarskoj ulici, takođe i radovi na Bulevaru patrijarha Pavla u Rakovici - kao deo unutrašnje magistralne tangente, ali i radovi na spoljnoj obilaznici.

-Izvodi se veliki broj radova, ali se tek sledeće godine očekuje ekspanzija na značajnim infrastrukturnim projektima. Period pandemije korona virusa je iskorišćen da se pripreme projekti za igradnju metroa - najveće graditeljske intervencije u zadnjih nekoliko decenija, kao i Linijskog parka koji će u značajnoj meri promentii karakter jednog velikog dela grada- rekao je Stojčić za TV Super sat, a saopštio Beoinfo.

Ističe da se duboko ušlo u pripreme za izgradnju mosta preko Ade Huje i novog savskog mosta, koji bi trebalo tunelom od Ekonomskog fakulteta do Bulevara despota Stefana da spoji savsku i dunavsku obalu.

Naglasio je da nastavlja sa realizacijom projekta "Beograd na vodi" i dodao da taj projekat za sobom povlači i mnoge druge projekte, ali je i siguran znak za investitore da su Beograd i Srbija više nego pouzdani za investiranje.

Posebno je važna, prema njegovim rečima, i izgradnja socijalnih i jeftinijih stanova poput kompleksa u naselju Ovča, ali i na Makiškom polju, takođe i nedostajuća infrastruktura i rešavanje nelegalnih naselja i objekata.

Najavio je i urbanizaciju „Mitićeve rupe” na Slaviji koja mora, kako je istakao, da prođe javni arhitekstonski konkurs, uz zadržavanje parka na jednoj polovini parcele.

Stojčić je, takođe, istakao da prostor preko puta „Beograda na vodi” u Bloku 18 "vapi" za urbanizacijom, koja će početi kada se reše pravno-imovinski sporovi.

Ove godine će se, prema njegovorim rečima, krenuti i u izgradnju javne garaže u Vlajkovićevoj i Fruškogorskoj ulici.

-Očekuje i početak izgradnje Nacionalnog stadina kao i svih pratećih sadržaja, ali i jednog broja fakulteta i kampusa za studente i profesore, kao i nastavak izgradnje škola i vrtića- naveo je Stojčić i najavio nastavak obnove fasada i zgrada od značaja u prestonici.

Najavio je da će se Istorijski muzej Srbije uskoro useliti u staru zgradu železničke stanice na rekonstruisanom Savskom trgu, a istakao je i završetak dela trga iza te zgrade sa budućom metro stanicom.

Stojčić je naveo i da će uslediti postavljanje spomenika despotu Stefanu Lazareviću na pjaceti kod Gundulićevog venca i otkrivanje spomenika Diani Budisavljević u Savskom parku pored Beton hale

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar