2°C

Beograd

Photo: Pixabay

Izvor: Telegraf

Ministarstvo prosvete o onlajn nastavi: EVO KADA ĆE BITI DONELA ODLUKA

Golden Rose ad

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja oglasilo se povodom odluke da od ponedeljka ne bude uvedena onlajn nastava za sve škole u Srbiji.

Kako se navodi u saopštenju, odluka je doneta nakon što su sagledani svi pokazatelji, a eventualna odluka o uvođenju onlajn nastave u svim školama mogla bi da bude doneta ukoliko se pokaže znatno pogoršanje u svim jedinimcama lokalne samouprave.

PROČITAJTE JOŠ: DIJALOG VLASTI I OPOZICIJE: Izbori 3. aprila, kampanja po novim pravilima

"U Tim za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola (Tim za škole) su uključeni predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva zdravlja, epidemiolozi i stručnjaci u oblasti higijene Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", u skladu sa Zaključkom Kriznog štaba. Od kako je školska godina otpočela, Tim se sastajao 11 puta i njegov zadatak je da razmatra, po potrebi konsultuje doktore - članove Kriznog štaba, i donosi odluke o eventualnoj promeni modela nastave na nivou neke jedinice lokalne samouprave, ukoliko parametri na osnovu više od 10 pokazatelja, takođe utvrđenih na sednici Kriznog štaba 24. avgusta, pokažu da je došlo do određenog pogoršanja situacije na nivou konkretne opštine ili grada, odnosno na nivou određene škole", navedeno je u saopštenju ministarstva.

PROČITAJTE JOŠ: Parlamentarni i lokalni izbori u Srbiji održaće se trećeg aprila!

Kako dodaju, "odluka o uvođenju onlajn nastave na teritoriji cele Srbije jeste spomenuta na prethodnoj sednici Kriznog štaba, ali ona nije doneta". Napominju da je Tim za škole sagledao sve pokazatelje i doneo odluku o uvođenju kombinovanog modela nastave u srednjim školama u četiri lokalne samouprave za narednu nedelju.

"Eventualna odluka o uvođenju onlajn nastave u svim školama Srbije na sastanku Tima za škole bi mogla biti doneta isključivo u slučaju da parametri pokažu znatno pogoršanje u svim jedinicama lokalne samouprave. Ovonedeljna analiza govori da je samo u 136 (11 odsto) osnovnih škola procenat zaraženih učenika iznad 1.5 odsto i da u 466 (39 odsto) nije bilo nijednog zaraženog učenika u prethodnoj nedelji, dok je 169 (14 odsto) škola prijavilo samo po jedan slučaj. Kod srednjih škola, procenat inficiranih učenika veći od 1.5 odsto registrovan je u 85 (16 odsto). Istovremeno, u 99 (19 odsto) srednjih škola nema pozitivnih u prethodnoj nedelji, a u 81 (15 odsto) školi je prijavljen po jedan slučaj", dodaju.

Kako navode, prosvetna inspekcija, u sklopu aktivnosti koje su u vezi sa epidemiloškom situacijom u zemlji, osim redovnih i vanrednih nadzora, vrši savetodavne posete i nadzor, a pogotovo nad radom ustanova za koje je Tim za škole procenio da su u određenom ili visokom riziku u smislu nepoštovanja epidemioloških mera. Tim za škole prosvetnoj inspekciji dostavlja spiskove ustanova koje zahtevaju posebnu pozornost, a prosvetna inspekcija preduzima radnje iz svoje nadležnosti.

"Kao i uvek do sad, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja nije samo donosilo odluku o školama, već je pre svega uvažavalo stav zdravstvenog dela Kriznog štaba, ističući da je bitka protiv virusa korona prevashodno bitka za zdravlje nacije. Kako svako ministarstvo brine i odgovorno je za svoju oblast, tako je i na Ministarstvu prosvete da se stara da obrazovanje deci u najizazovnijim okolnostima bude organizovano najbolje moguće i ne bude uskraćeno", napominju iz ministarstva.

Od sada naše vesti možete čitati i na zvaničnom Twitter nalogu HappyBSC portala.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad