Izvor: TANJUG
16.11.2022 u 17:30
0

ORBAN IZJAVIO: „Srbija ključna zemlja za bezbednost Evrope pred ilegalnim migarcijama“

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je danas da ukoliko se iz te zemlje gleda bezbednost Evrope, kada je reč o migracijama, zavisi od Srbije jer, kako je naveo ukoliko Srbija brani svoje granice, brani i Mađarsku i ostatak kontinenta.

Orban je, na zajedničkoj konferenciji za medije na kraju drugog trilateralnog samita Mađarske, Srbije i Austrije u Beogradu, kazao da bi trilateralna saradnja i borba protiv ilegalnih migracija bila mnogo lakša i uspešnija da je Srbija članica EU, kao i da Mađarska nastoji da se Srbiji što pre omogući punopravno članstvo u EU.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

– Dok se to ne desi moraćemo granicu odbrane da spustimo što južnije. Mađarska će obezbediti ljudstvo i opremu, kazao je Orban ističući da je Mađarska od 2015. godine potrošila 1,6 milijardi evra za zaštitu granice, a od Brisela je dobila 1,2 odsto tog iznosa.

Navodi da je potrebno zahvaliti Srbiji za borbu protiv ilegalnih migracija i posebno je zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću za kojeg kaže da je „istorijski najbolji srpski partner Mađarske“.

Odnosi između Srbije i Mađarske imaju posebnu snagu. Delimo sudbinu i u dobru i u zlu i pomažemo jedni drugima kada je kome potrebna pomoć. To nije političko pitanje, već pitanje instinkta opstanka. Mi Mađari osećamo to, a verujem i Srbi, kazao je mađarski premijer.

Kada je reč o migraciji u Mađarskoj, Orban kaže da su ove godine sprečili 250.000 ilegalnih prelazaka u njihovu zemlju.

To znači da ih ima sve više, sve su agresivniji, krijumčari imaju oružje, ne samo da ga poseduju, već i koriste protiv službenika granične policije. Situacija je teška i današnji susret je važan ne samo za Mađarsku, već za ceo Balkan jer od migracije pati ceo Balkan, kazao je Orban.

VUČIĆ, ORBAN I NEHAMER POTPISALI MEMORANDUM: Jačanje saradnje u oblasti borbe protiv ilegalnih migracija

Dodaje da „dugo vodi rat protiv ilegalne migracije“ i da je svašta čuo na temu kako bi trebalo raditi, ali da veruje u jedan jedini metod na osnovu iskustva.

A to je da treba da kažemo da migracija ne treba da se menadžira, treba je sprečiti. Ilegalni migranti neće ući samo ako znaju da im neće uspeti da pređu granicu, ako su uvereni da mogu, pokušaće. Treba da im stavimo na znanje da preko naše granice nema prelaska, nema menadžmenta migracije, usmeravanja migracije, to treba zaustaviti, a ilegalan prelazak je krivično delo protiv kojeg se mora nastupiti, ističe mađarski premijer.

Kako navodi, Mađarska se nalazi u specifičnoj situaciji jer je pod pritiskom sa dve strane – s jedne strane sused Ukrajina gde se vodi rat i odakle postoji određeni pritisak, a s druge strane iz Srbije migranti.

Orban se osvrnuo i na dešavanja od juče kada su prilikom pada raketa na teritoriju Poljske preminuli državljani te države.

Moramo da izrazimo saučešće, svi smo u opasnosti jer nam se u susedstvu dešava rat, ne pogađa nas samo ekonomski, već fizički, jer ljudi su izginili na samom tlu Poljske. Ako se odvija rat u susednoj zemlji, ni mi nismo bezbedni, kazao je.

Kako dodaje, usled jučerašnjeg bombardovanja prekinut je dovod nafte iz pravca Ukrajine u Mađarsku.

Orban izražava nadu da će se tokom današnjeg dana to sanirati.

Kada ste u opasnosti ti, tvoja država i tvoja ekonomija, moramo da se trudimo da je eliminišemo. Mi želimo mir, želimo da se razgovara o miru, poručio je Orban.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter