Izvor: magazin/novosti
22.11.2023 u 19:36
0

PROVALITE MANIPULATORA: Prvo je fin, a posle…

Majstori manipilacije žele da vam u početku uliju lažni osećaj sigurnosti, kako bi posle uspostavili nad vama kontrolu. Nije uvek moguće izbeći upad u zamku manipulatora, ali prepoznavanje njihovih taktika daje veće šanse da ne postanete njihova žrtva. Ovo se odnosi i na emotivne i na poslovne odnose.

1. Previše nebitnih informacija

U ljubavnim prevarama i drugim vrstama obmane, manipulator obično bombarduje žrtvu sa previše detalja i priče koja se čini previše dobrom da bi bila istinita. Manipulator vas preplavi lavinom zanimljivih, ali nevažnih detalja koji odvlače pažnju od onoga što je zaista važno.

2. Testiranje granica

Polako i pažljivo testira vaše granice i pokušava da ih pomera. Može iznositi priče o svojim problemima koje će vam izlagati polako, jednu po jednu, u pokušaju da pridobije vaše poverenje i simpatije, koje će kasnije okrenuti u svoju korist. Jedan dan će vas zamoliti da mu učinite neku sitnicu koja vama možda nije sasvim prijatna. Kada ipak popustite, sledeći put će tražiti od vas nešto više. Lagano, će pomerati lestvicu neprijatnosti za vas i vrlo brzo možete činiti i pristajati na stvari koje vam nikada ne bi pale napamet.

ZAMKA-REČENICE: Ovo ne govorite partneru, ako želite da ostanete u vezi

3. Ljubaznost i laskanje

Kada vam neko priđe sa preteranom ljubaznošću i laskanjem, to može biti znak skrivenih motiva. Naša tendencija u takvom ponašanju je da opstruišemo svoje odbrambene mehanizme i otvorimo se osobi, a majstori manipulacije to vide kao poziv na eksploataciju. Istinska ljubaznost je svakako dobra vrlina, ali budite oprezni sa nenormalnom količinom ljubaznosti koja može da se graniči sa „bombardovanjem ljubavi“.

4. Suptilno nabacivanje krivice

Majstori manipulacije će izgraditi odnos sa vama u svoju korist, pa će vam često tražiti usluge i istovremeno ih nuditi na način da izgleda kao da ste prinuđeni da im pomognete. Ako odbijete njihov predlog, oni će se okrenuti mehanizmu krivice kako bi vas naterali da preduzmete određenu akciju. Nametanje krivice se smatra veoma uspešnom taktikom u manipulaciji – dok toga niste svesni, možete brzo da joj podlegnete.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter