9°C

Beograd

MAKRON: "Srbija je u našim srcima, danas i zauvek!"

Sada je red da vam, u ime svoje zemlje, kažem - Francuska vas voli, kao što ste vi voleli nju i znamo šta vam dugujemo, poručio je sinoć francuski predsednik Emanuel Makron pred impresivnim brojem građana koji su došli da ga čuju, kod Spomenika zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu.

"Evo, Francuska je ovde", rekao je Makron pokazujući rukom na svoje grudi i nastavio:

"Srbija je isto tako u našim srcima. Danas i zauvek", rekao je šef francuske države na srpskom jeziku.

To obraćanje Makrona, u društvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, pred spomenikom zahvalnosti njegovoj zemlji simbolično je potvrdio ranije izrečene političke poruke o povratku Francuske u Srbiju.

Bilo je izuzetno svečano i emotivno na Kalemegdanu.

Takva atmosfera ponela je i Makrona, koji joj je i sam doprineo, obraćajući se na srpskom jeziku rečima koje su "gađale pravo u srce".

Posle pripremljenog govora, on je nastavio, nadahnuto i sa puno energije i emocija, da na poukama iz istorije, koje simbolizuje ovaj Spomenik, govori o budućnosti Srbije, i Francuske, ali i o mestu Srbije, uz Francusku i druge evropske nacije, u Evropi, u kojoj dele iste vrednosti na kojima grade trajni mir i budućnost.

On se zahvalio svima - predsedniku Srbije, članovima vlade, Beograđanima, Srbima i Francuzima, koji su se u tako velikom broju okupili, i, pozdravljan burnim apaluzom, rekao:

"Hvala vam, predsedniče, na izvanrednom dočeku i svima što ste došli u tolikom broju, duboko smo dirnuti. Vi pokazujete da poruka ispisana na Spomeniku zahvalnosti Francuskoj na kom piše - Volimo Francusku, kao što je ona volela nas - važi i sto godina kasnije".

"U ime svoje zemlje vam kažem da i Francuska voli vas, kao što ste vi voleli nju".

"Francuska zna šta sve duguje mučeničkoj i srčanoj Srbiji iz vremena Velikog rata, šta duguje njenim vojnicima koji su poginuli da bismo mi danas živeli u slobodi. Francuska niakad neće zaboraviti žrtvovanje srpskog naroda, iskušenja, suze majki, jauk očeva , nepresušnu bol preživeliih", poruičio je Makron na srpskom. Francuska zna, kaže njen predsednik, šta duguje njenim vojnicima poginulim kako bi mi ziveli u slobodi i da nikada neće zaboraviti tu žrtvu. "Francuska zna da je sudbina Evrope ispisana na ovom tlu, na Solunskom frontu smo se borili zajedno. Evropa zna da je srpski narod veliki evropski narod sa kojim će se naša budućnost izgraditi".

Kaže da je ono što je tragično u istoriji zapravo zauvek spojilo Srbiju i Francusku.

Makron je naveo da su 1. novembar 1918. francuske i sprske trupe po vođstvom regenta Aleksandra Karađorđević i Franša Deprea ušle zajedno u Beograd i pripremile primirje - 11. novembra.

"U Srbji je četiri godine pre toga bilo odzvonilo i taj događaj je predstavljao za Srbiju kraj neverovatnih patnji. Zato što je stradalo 450.000 vojnika i 800.000 civila".

Predsednik Francuske ističe da su dve zemlje tada ostvarile bratsvo koje se ne može nikada zaboraviti, s obzirom da je bilo mnogo herojskih podviga.

Podsetio je na solidarnost francuskih dobovoljaca koji su 1915. došli da pomognu srpskoj braći.

"Zajedno danas prelazimo na put priznavanja međubosnog i zahvanosti Francuske prema Srbji i obrnuto. Ali, takvo priznanje i zahvanost nije samo sposobnost samo da ucocimo prošlost već i obećanje da budemo okrenuti budućnosoti zbog onih koji su žrtvovali svoju sadašnjost".

Makron kaže da je 20. vek spojio naše dve zemlje u neraskidiv savez, al ida je evrpski kontinent tada uronio u ratove zbog nacinalnog egozizma koji je odneo pobedu nad ljubavlju prema otadžbini.

"Taj 20. vek je doneo ratove koji su ponovo zahvatili Balkan, i razumem patnju koja je još prisutna i znam šta su ta iskušenja donela sa sobom, kao što su donela i nerazumevanja između naše dve zemelje".

Poručio je da današnjoj Srbji i njenoj omladini želi da pruži prijateljsku ruku da bi se vratili zajedno na put zajedničke budućnosti.

Da bi gledali zajedno ka budućnosti, poručio je on.

"To je ono što smo hteli Vučić i ja da postignemo za ovu prvu posetu, prvu posle 18 godina. To je ono što gradimo sa našim preduzećima i poduhvatima za razvoj zemlje. Uz pomoć energične današnje Srbje i francuske zajednice u Srbji koju pozdravljamo. Živela Srbija", poručio je Makron, i nastavio da se, emotivno ponet, obraća okupljenima, govoreći "iz glave".

Spoj naših duša potiče iz daleka, sve te spone, koje čine naše prijateljstvo treba da nas inspirišu da gradimo bucunosti da bi naše dve zemlje izgradile odnos kakvo mogu da se nadaju dve velike nacije u Evropi da žive u miru.

Ništa, kaže, nije jednostavno i ništa nije ispisano:

"Ali, znam jednu stvar, a to je da svi vi koji ste ovde pristuni, mi u Francuskoj, vaš predsednik i ja, imamo ogromnu odgovornost da istorija ne zastane. Znam da u ovom regionu Evrope najgore može još da se desi, jer pojedini pokušavaju da raspale nacionalizam, religiozni ili neki drugi. Ali, imamo dužnost da volimo drugog kao što volimo sebe, ali i da pronađemo kompromis tako da budemo ponosni na otadžbinu, tako što ćemo izgraditi budućnost", govorio je Makron.

On je istakao da Evropa ne može biti Evropa sve dok nema Srbije u njoj i da je potrebno pronaći rešenje sa Prištinom.

Znajući, kaže, da je, kada smo se borili zajedno rame uz rame, to bilo iz ljubavi prema slobodi i međusobnog poštovanja, te da će i ta borba koju ćemo voditi zajedno za kompromis između Srbje i Kosova biti teška.

Makron je istakao da Srbija ima hrabrog predsednika koji je odlučio da vodi tu borbu.

„Znajući da istorija ne sme da se ponovi, moraćete da budete hrabri, kao što to moraju da budu građani kosova. Moraćemo da razmišljamo na evropski način. Moramo da odbijemo sve koji traže rat. Moramo zajedno da tražimo rešenje, da izgradimo mir", naglasio je Makron.

Istakao je da Evropa neće rat, jer je kontinent svetlosti i zato što voli slobodu.

„I u Srbiji, kao i na Kosovu i celom Balkanu volimo slobodu, jer su to vrednosti za koje smo se borili pre 100 godina i za koja ćemo se zajedno boriti", rekao je Makron.

On je naglasio da će u narendim mesecima i godinama biti teškim trenutaka i trenutaka sumnje.

„Nisam, naivan, kao ni vi. Znajte, jednu stvar ja ću vam uvek govoriti, istinu i uvek ću sve učiniti da zajedno uspemo", istakao je Makron.

Osvrnuvši se na reči kojima je Miki Manojlović, otvarajući svečanost, citirao srpskog pesnika Disa, rekao je da će i on završiti istim, snažnimn rečima.

"I vi ćete se možda pitati, kao što Dis pita u pesmi - gde je Francuska? Evo, Francuska je ovde, u srcu", rekao je Makron sa rukom na srcu, ponovo na srpskom jeziku.

"Srbija je u našim srcima, danas i zauvek. Danas i zauvek. Živela Srbija i živela Francuska, živelo prijateljstvo između naše dve zemlje", zaključio je Makron.

Izvor: Tanjug
Foto: instagram/printscreen

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar