Izvor: BSC Happy
20.03.2023 u 20:08
1

EMISIJA „AKTUELNOSTI“ NA HAPPY TV: „Rusija je specijalnom vojnom operacijom sprečila „Oluju“ i „Bljesak“!“

U emisiji "Aktuelnosti" na 389. dan rata u Ukrajini, večeras se govorilo o specijalnoj ruskoj vojnoj operaciji, njenoj uspešnosti i tempu, ratnim zločinima i korenima nacizma, ali i posledicama nacizma u Ukrajini.

Gosti večerašnje emisije su bili: Pukovnik Velibor Stević, prof. dr Miloje Pršić, vojni istoričar i Marko Anđelković Slijepčević, advokat.

Komentarišući situaciju na frontu, pukovnik Velibor Stević kaže kako se ruska specijalna vojna operacija odvija po planu.

– Specijalna vojna operacija se odvija po planu upotrebe ruske vojske na terenu. Sama situacija se sada odvija u korist oružanih snaga Ruske Federacije. Snage uspešno napreduju od Harkova do Hersona, dok je najeteža situacija oko Zaporožja – rekao je on.

Naš gost smatra da ni stručnjaci ni javnost ne poznaju zaista karakter ruske vojske ni same operacije.

– Oni koji ne poznaju karakter ruske operacije… Bahmut je osvojen grad, bez obzira što se priča da Bahmut nije osvojen. Sada se vrši čišćenje terena, otvoren je prostor od 3-4 kilometra, da mogu građani da izađu iz tog prostora, na žalost plaćenici to ne dozvoljavaju – rekao je Stević.

Pukovnik dodaje da Ukrajinci ne prezaju ni od čega, smatrajući da su spremni, što situacija i dokazuje, da se svim sredstvima, čak i neljudskim obračunavaju sa neprijateljem.

Čak su i zdravstvene ustanove minirane, što je po međunarodnom ratnom pravu jako jako zabranjeno. Rat dozvoljava da se neke stvari realizuju u skladu sa međunarodnim ratnim pravom – kaže Stević.

Naši gosti su bili upitani šta će se dešavati na frontu nakon završenog osvajanja, ili kako naš gost prof. dr Miloje Pršić kaže „oslobađanja“ Bahmuta.

Pršić karakteriše pobedu u Bahmutu kao „oslobađanje“ Bahmuta, ali napominje da se ovoliko duge borbe nisu očekivale.

– Borbe su bile neočekivano dugo, višemesečne, sistem utvrđenja je tako napravljen da može da se kaže da se očekivao sukob velikih razmera – rekao je on.

Dodaje da je Ukrajina najvažnija strateška tačka velikih sila u Evropi.

Ko kontroliše Ukrajinu, smatra se, to je teorija iz 1904., taj može da kontroliše evroazijski prostor. Posle 1945. to se izmenilo i čekao se momenat raspada Sovjetskog saveza – kaže naš gost.

Objašnjava Pršić da se karater Ukrajine promenio i da je ona, naročito od 2014. godine marioneta u rukama NATO pakta, koji je sistematski pripremao na sukob sa Rusijom.

– Od 2014. godine NATO je uložio ogromna sredstva da obuči Ukrajinu. Taj pakt je agresivan i osvajački. Rusija je specijalnom vojnom operacijom predupredila „Oluju“, ili „Bljesak“, ono što su Hrvati uradili – rekao je on.

Naš gost smatra da su Rusi i te kako znali u šta se upuštaju ulaskom u rat, kao i NATO pakt svakako, ali i dodaje da to ne znači da vojnička čast treba da nestane, kao što je slučaj sa ukrajinskom vojskom.

Ako krećem u akciju, krećem onda kada sam siguran u njen ishod… vojnička čast je iznad svake, to Ukrajinci uveliko ne primenjuju, miniraju čak i ljudska tela, ljudi koji su umrli, ili poginuli – navodi Pršić.

Komentarišući apsurd pominjanja međunarodnog javnog prava, odnosno njegovo kršenje, koje navodno čine samo Rusi, naš gost Anđelković Slijepčević podseća da je to bio slučaj i 1999. godine.

– Vi imate čitav niz situacija u kome je kršeno međunarodno javno pravo, a da niko nije postavljao to pitanje. To pitanje se nije postavljalo ni 1999. Imali smo bombardovanje voza u Grdeličkoj klisuri – primer ratnog zločina protiv civilnog stanovništva – kaže on i dodaje: „međunarodno javno pravo je pregaženo mnogo mnogo ranije“.

Anđelković Slijepčević je objasnio da optužnica za ruskog predsednika Vladimira Putina nije legalna.

– Raspisuje se poternica za predsednika Ruske Federacije, gde Međunarodni krivični sud (MKS) nema nadležnost da uspostavi suđenje, neki drugi sud da, ovaj sud ne – kaže naš gost.

On je prokomentarisao i situaciju na frontu, poredeći borbe po gradovima sa stanjem u Vukovaru tokom ratova devedesetih na ovim prostorima.

– Ovo je takozvana druga linija odbrane, koja je vrlo bitna. Imamo primer Vukovara, gradske borbe su najteže, tu su najteži gubici, do njih dolazi na kraju. Svaka ulica, svaka zgrada predstavlja zaseban rat. Imali ste Vukovar. Ne iznenađuje me tempo kojim Rusija vodi operaciju – rekao je Anđelković Slijepčević.

Što se tiče problema nacizma u Ukrajini, naš gost kaže kako smo kroz istoriju imali tu veliku podelu u ukrajinskom društvu.

Imali smo dve vrste Ukrajinaca. Imali smo Ukrajince koji su proruski i one koji su bili pripadnici Banderinog pokreta – i dodaje da je „proces stvaranja Ukrajine jako dug“ i problematičan, te da su koreni ovog sukoba jako duboko u prošlosti i da nisu baš tako lako rešivi.

 

 

 

 

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “EMISIJA „AKTUELNOSTI“ NA HAPPY TV: „Rusija je specijalnom vojnom operacijom sprečila „Oluju“ i „Bljesak“!“”

  1. Odlicna emisija i gosti su uvek odlicni. Problem je sto iz nekog nama nepoznatig razloga ova emisija traje sve krace a u nastavku su druge emisije koje uopste nisu intetesantne za gledanje. Zasto Happy TV bezi od isprobanog i dobrog koncepta? Snimajte ono sto ljude interesuje a ne ono sto niko nece da gleda.
    Hvala
    London

    5
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter