Izvor: HAPPBSC
18.04.2024 u 17:39
0

DA LI JE KASNO ZA CRNO BELE: Partizan dobio „džokera“ – IMA LI VREMENA za „buđenje“?

Košarkaši Partizana vezali su i petu pobedu, pošto su u sredu savladali Igokeu na domaćem terenu sa 94:85 u okviru prve utakmice četvrtfinala plej-ofa ABA lige.

Ponovo je jedan od najboljih i najefikasnijih pojedinaca na terenu bio Džejlin Smit, koji u poslednje vreme igra sjajno i nametnuo se kao odlično rešenje sa klupe za Željka Obradovića.

Postigao je Smit 12 poena (4/4 šut za tri poena), imao je tri skoka i po dve asistencije i ukradene lopte, a na terenu je bio više od 30 minuta. Osećalo se da Smit, inače reprezentativac Hrvatske, unosi mnogo dobre energije, veoma je aktivan i u odbrani, a kada postigne trojku ume da nabaci i osmeh na lice, kako sebi, tako i navijačima Partizana

Krajem decembra prošle godine, klub iz Humske ozvaničio je Smita kao novo pojačanje, a mnogi su mislili da će on nadomestiti izostanak pravog plejmejkera u ekipi. Očekivalo se da će imati bar 10-15, možda čak i više minuta na terenu, ali umesto toga došli su problemi.

Smit jeste dobio priliku po dolasku u Partizan, ali to nisu bile partije na očekivanom nivou. Jeste dao Fenerbahčeu 11 poena, ali tada je ekipa ubedljivo poražena, a ni u ABA ligi nije blistao, iako je imao nekoliko solidnih partija. Od kraja januara do početka aprila, Smit je praktično više bio van terena nego na njemu, retko kada ga je Obradović koristio u ABA ligi, još ređe u Evroligi, a nije bio izabran ni za Kup Radivoja Koraća zbog pravila o stranim igračima.

„Iz Bolonje sam otišao kako bih igrao više, a zasad nije tako. Ne igram i takva je situacija. Samo učim, upijam savete, hoću da budem deo tima i to je najveća stvar koju mogu da naučim ove sezone. Zahvalan sam što mogu da delim svlačinicu sa sjajnim igračima od kojih su neki bili deo ekipa kao što su Fenerbahče (Džejms Naneli), Olimpija Milan (Kevin Panter i Zek Ledej) ili imaju iskustvo igranja u NBA ligi, poput Pi-Džeja Doužera i Frenka Kaminskog. Zato samo učim i gledam ih koliko su dobri. Znam da postoji još jedan nivo na kom sam bio i sadašnji. Kad sam stigao ovde shvatio sam da nisam baš atletski nastrojen. Ovde i ne pokušavam da šutiram trojke kao ranije, malo sam smanjio broj pokušaja. Igram jednostavnu košarku. Na najvišem nivou, kada pojednostavite igru, sve se čini daleko lakšim“, rekao je SmIT

U međuvremenu Smit je u dresu Hrvatske ubacio 13 poena uz tri asistencije Francuzima (poraz 73:61), ali je tokom marta odigrao svega četiri utakmice, dok je isto toliko puta bio van sastava, a tri puta je presedeo na klupi. Nije bio na terenu čak ni protiv Albe u Berlinu (83:94), ali je onda odjednom „eksplodirao“.

U ubedljivoj pobedi protiv Zadra (113:74) dao je 16 poena uz tri skoka i dve ukradene lopte, a Obradović je onda odlučio da ga isproba i protiv Valensije u 34. kolu elitnog takmičenja. Trener Partizana nije pogrešio, pošto mu se Smit odužio sa 15 poena, pet skokova, dve asistencije i četiri ukradene lopte.

I ne samo to. Smit je uneo pozitivnu energiju, videlo se da je spreman da pomogne na obe strane terena, odlično se uklopio sa kim god je bio na parketu, a Partizan je pobedio španski tim sa 79:66 u rezultatski ne tako važnom meču.

„Trenira i ponaša se dobro, rekao sam jednom da je njegovo ponašanje fantastično, i kada ne igra tu je za tim. Podigao se, radi i igra na drugi način, nema sumnje da bi trebalo da bude bitan igrač u narednom periodu“, istakao je Obradović posle Valensije.

Konačno se pokazalo zašto je Smit došao u Partizan, ali se postavlja pitanje zašto ga Obradović nije ranije koristio u ovolikoj meri, pogotovo nakon potvrde sjajne forme u meču sa Igokeom.

Odgovor se krije na više mesta. Prvo, Smit je došao kao dobar pik-en-rol igrač i kao neko ko može da zapreti u šutu za tri poena. Jednostavno, Džejlin nije bio šuterski raspoložen kada je stigao, mučio se čak i sa nekih otvorenih pozicija, ali je izgleda sada proradio i ne želi da stane.

Drugo, Smitu je bilo potrebno vremena da pohvata sve ono što se od njega traži. Obradovićev sistem je specifičan, pridošlicama nije uvek lako da se prilagode kretnjama i akcijama, pa se i Smit dugo tražio, ali ono što je najvažnije, izgleda da je konačno našao svoje mesto u sistemu.

Ono što je bitno jeste da Smit može i defanzivno da doprinese igri Partizana. Možda nije u pitanju košarkaš koji može da sačuva rivale na više pozicija, ali svakako jeste neko ko je agresivan na protivničkim bekovima, odličan je u „krađama“ lopti, a ne gubi ih mnogo niti je veliki potrošač. Na sve to čini se da je Smit jedan od onih igrača koji pozitivno utiče na atmosferu, deluje da je često opušten i spreman za šalu, te da nije neko ko će se ljutiti kada ne igra i negativno uticati na druge pojedince.

„Dobro, kad se vidi, ne samo u statistici za šut, nego i druge stvari da je i odbrambeno i napadački pomaže timu, ja sam već rekao, da se odlično ponašao kad nije igrao. Rekao sam pred svim igračima u svlačionicu, zahvalio mu se jer je strpljiv, ponašao se izvanredno i to su neki kriterijumi koji su najvažniji, kako radiš na treningu, kako se ponašaš na treningu, tako i igraš. Ja se ne sećam da je neko radio dobro, a igrao slabo na utakmici, radi se suprotno. To su stvari koje smo odavno prošli“, zaključio je Obradović posle Igokee.

Sve u svemu, Obradović i Partizan su dobili „džokera“ spremnog da pomogne u završnici sezone. Za Evroligu jeste kasno, ali Partizan do kraja sezone juri još dva trofeja, po jedan u ABA ligi i KLS-u, a Smit može biti i te kako važan šraf u Obradovićevoj mašineriji.

Samo neka ovako nastavi i svi u crno-belom taboru će biti srećni.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter