Izvor: Sportski žurnal
13.02.2023 u 11:02
0

RUSIJA OŠTRO OSUDILA ZABRANU UČEŠĆA NA OI 2024.

Ministar sporta Oleg Maticin je podsetio da niko nije tražio izbacivanje američkih sportista 2004. u Atini

Ruski ministar sporta Oleg Maticin osudio je danas poziv da se sportistima iz te zemlje zabrani učešće na Olimpijskim igrama 2024. u Parizu, dan posle sastanka na kom je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao na takvu meru, usred oružanog sukoba sa Moskvom.

– Pokušaj diktiranja uslova za učešće sportista na međunarodnim takmičenjima je apsolutno neprihvatljiv… Trenutno vidimo neskrivenu želju da se uništi jedinstvo međunarodnog sporta – rekao je Maticin.

Zelenski je u petak rekao da će prisustvo ruskih sportista na Igrama u Parizu biti „znak nasilja i nekažnjivosti”, pokušavajući tokom sastanka da ubedi ministre sporta iz nekoliko država.

 

Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys

Maticin je pozvao one koji se zalažu za izbacivanje Rusije sa Igara, „da se pobrinu za sport u svojim zemljama i učine sve kako bi sport bio ambasador mira i pomagao u izgradnji mostova među narodima”.

Istakao je da niko nije tražio izbacivanje američkih sportista sa Olimpijskih igara 2004. u Atini, posle invazije SAD na Irak.

Ukrajina se protivi nastupu ruskih i beloruskih sportista na Olimpijskim igrama u Parizu naredne godine, uključujući i takmičenje pod neutralnim zastavama, koje predviđa Međunarodni olimpijski komitet (MOK).

Ukrajina je u tom slučaju zapretila bojkotom.

Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah osudio je u pismu od 31. januara ukrajinski stav, koji je prema njegovim rečima „protivan osnovama olimpijskog pokreta”.

Ukrajinski stav o zabrani učešća ruskim sportistima podržavaju, između ostalih, Velika Britanija i Poljska, dok se Sjedinjene Američke Države zalažu za kompromis i učešće pod neutralnim obeležjem.

KINA ISTIČE: „Američki baloni su 11 puta leteli iznad našeg vazdušnog prostora bez dozvole“

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter