Izvor: BSC happy portal
28.08.2023 u 21:18
1

NOVA SEZONA KULTNE EMISIJE „ĆIRILICA“: Hrvatima nikada nisu smetali Srbi, njima su smetali pravoslavni Srbi, to je sama suština odnosa!

„Ćirilica“ je tok-šou emisija zabavno-političkog karaktera, koja se emituje na Happy TV, svakog ponedeljka od 21 čas.

Večerašnja emisija „Ćirilica“ autora i voditelja Milomira Marića obara sve rekorde gledanosti, a svoj stav su na goruće teme iz sveta politike dočarali vrsni stručnjaci – Slobodan Vladušić, Filip Rodić, Nikola Vrzić, Dragoslav Bokan i Aleksandar Pavić. 

VELJKO ODALOVIĆ U „ĆIRILICI“: „Kurti je sada izgubljen u vremenu i prostoru, sebe je predstavljao kao Čegevaru“

Na početku razgovora i rasplinjavanju krucijalnih tematika Dragoslav Bokan, direktor Instituta za nacionalnu strategiju, srpski književnik, režiser, kolumnista i publicista osvrnuo se na diskutabilnu tezu  crnogorskog novinara Darka Šukovića da „SRBI NE POSTOJE, DA JE TO PREVARA MODERNOG DOBA, KOJA JE POČELA U DEVETNAESTOM VEKU…“

  • Ta rečenica da Srbi ne postoje može da se pročita na suprotan način, da se okrene naopačke i onda da kažemo da su svi oni Srbi. Kad sabereš, Hrvate, Crnogorce, Slovence, takozvane Bošnjake, Makedonce, nabrajaš razne srpska plemena. Postoji jedna celina, koja je ili sva srpska ili uopšte nema Srba. Ta izjava se može čitati i na nacionalistički način. Darka Šukovića si poznao iz vremena kada si i ti pripadao toj ideološkoj slici sveta, tada su se ljudi delili po ideološkom kodu. Na komuniste, antikomuniste. Sada živimo u geopolitičkoj slici sveta, imamo levičare koji zajedno sa desničarima, republikancima, anarhistima borbu protiv američkog neokolonijalog sistema. Iz geopolitičke faze, mi prelazimo u fazu – borbe za opstanak ljudske vrste. Oni koji sada budu zauzeli svoj položaj, neće ga menjati u budućnosti. Hrvatima nikada nisu smetali Srbi, njima su smetali pravoslavni Srbi, to je sama suština odnosa – istakao je Bokan između ostalog tokom medijskog istupanja.

 

S obzirom na to da profesor Slobodan Vladušić predaje književnost na univerzitetu, dao je veoma precizan odgovor na pitanje – Da li je moguće da ponovo u nekom oslobodilačkom pokretu,  kao u drugoj polovini deventanestog i  početkom dvadesetog veka zajedno učestvuju Hrvati, Srbi, Muslimani? 

 

  • Predajem svetsku književnosti, a pojam jugoslovenske književnosti se danas naziva – regionalna književnosti. Time se stvara iluzija da je moguća ovakva vrsta povezivanja, da ona postoji, ali to je samo jedna puka iluzija. U Hrvatskoj ne postoji neka šire, bazično interesovanje za srpsku književnost. Srpska javna scena ih zanima samo kada se nešto ružno desi, te se takvim vestima naslađuju. Treba da se prestanemo sa tom vrstom jezičkog grupisanja. Postoji podela na zemlje kojima je stalo do suvereniteta, do neke vrste kulturne i političke slobode, želje da sami obliku svoju sudbinu, s jedne strane, i sa druge strane, zemalja koje su na neki način pristale da dobar deo svog suvereniteta žrtvuju. Civilizacijska razlika je toliko oštra, da mi se čini da jezičke bliskosti koja postoji između nekih naroda, nema nikakvu ulogu da te narode zbliže. Srbiji je i dalje stalo do suverniteta – objasnio je Vladušić u svom izlaganju na Happy tv. 

 

Politikolog Aleksandar Pavić dočarao je kakav je zapravo život u San Francisku danas, na koji način se percipira stvarnosti i potrebne običnog čoveka.

 

  • Za dvadesetak godina je San Francisko pretvoren od besprekornog, najlepšeg grada u Severnoj Americi do katastrofe. U centru u ulici Market strit, neko je snimio kamerom, nema nijedan lokal koji radi, nekad je to bila živa ulica. Gradske vlasti kada je malo hladnije daju ljudima koji se drogiraju čiste rekvizite, da se ne bi zarazili. Time podstiču njihovo drogiranje, nekoliko desetina hiljada beskućnika pod šatorima živi u centru San Franciska. Na ulici su upotrebljene igle, ljudski izmet…Zakon je promenjen u Kaliforniji, ispod neke cifre kada je reč o pljački sud uopšte ne goni. U San Francisku vlada ta liberalna mafija, koja vodi rat protiv belaca u Americi, pod tom firmom se omogućava manjinama da se osećaju povlašćenim. Time im omogućavaju da unište svoj život – bio je jasan Pavić tokom izlaganja. 

 

Nekada je Amerika bila centar demokratije i slobode, danas ona to više nije, s obzirom na to da kroz rat u Ukrajini pokušava da pokori Evropu, da preti malim zemljama. S obzirom na to da vide šta su uradili Nemačkoj i da se prema njoj ponašaju kao prema poraženoj zemlji, postavlja se pitanje – kako male zemlje u širom Evrope da delaju? Svoj stav na ovu temu izneo je Filip Rodić.

 

  • Ovaj sukob koji se sada vodi nije od juče, gde su sa jedne strane partije levice i partije desnice, sukob između životne filozofije koja je usmerena na gore, ka duhovnom i nematerijalnom i Atlandite koja je koncentrisana na dole i na zemlju, na čist materijalizam. 

 

Neretko se identifikujemo sa sudbinom Rusije u ovom trenutku, doživljavamo sankcije i napade kao nešto što je davno isprobano na nama. O ovoj tematici govorio je uvaženi novinar – Nikola Vrzić.

 

CELU EMISIJU MOŽETE POGLEDATI NA NAŠEM YOUTUBE KANALU!

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “NOVA SEZONA KULTNE EMISIJE „ĆIRILICA“: Hrvatima nikada nisu smetali Srbi, njima su smetali pravoslavni Srbi, to je sama suština odnosa!”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter