19°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Blic.rs

PESAK SA ISTOKA ZAGADIO BEOGRAD: Novo objašnjenje zašto je prestonica pre tri dana bila najzageđeniji grad na svetu

Beograd je 27. marta bio najzagađeniji grad na svetu. Indeks zagađenosti na Starom gradu, centralnoj gradskoj opštini, tog je dana ujutru bio čak 411. To je visoka koncentracija zagađenja, maksimalni nivo, takozvana „ljubičasta zona”, u kojoj „svako može da oseti ozbiljne posledice po zdravlje”.

Svi su se zapitali kako je moguće da je zagađenje toliko kada je vozila na ulici veoma manje, gradskog saobraćaja i nema usled vanrednog stanja proglašenog u borbi protiv virusa korona, nadležni sada tvrde da imaju pravi odgovor.

SVE O KORONI

DRŽAVA IMA PARA! Svaki punoletni građanin dobiće 100 evra pomoći?

PREDSEDNIK VUČIĆ U OBRAĆANJU NACIJI: Ukoliko se situacija ne promeni, predložiću policijski čas 24 sata

OVO JE KUĆNI RED NA SAJMU! Evo čega treba da se pridržavaju oboleli! (FOTO)

UHAPŠEN NIKOLA SANDULOVIĆ: Širio paniku i lažne vesti preko društvenih mreža

PREDSEDNIK DRŽAVE O EKONOMSKIM MERAMA: Svakom frizeru, obućaru, pekaru... platićemo minimalac

STIŽU NOVI RESPIRATORI U SRBIJU: U Beogradu slobodno oko 300 mašina

OLAKO SU SVE SHVATILI: Gužva na Gazeli za vreme policijskog časa, policija piše kazne (FOTO, VIDEO)

Rezultati globalne mreže za praćenje transporta peska na velike udaljenosti doveli su do zaključka da je dominantni doprinos zagađenosti vazduha bio „atipičan transport ogromne količine peska sa udaljenosti više hiljada kilometara sa istoka”, 

Kako se navodi na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine, „to je posledica meteorološke sinoptičke situacije koja je uslovila da vazdušna masa sa istoka prodre duboko u centralnu Evropu, kao i njen i zapadni-severozapadni deo”.

- Utvrđeno je da ne postoji nijedan izvor emisija na teritoriji Srbije i u okolnim zemljama koji bi mogao da uzrokuje ovakve vrednosti koncentracija na toliko širokom području - naglašava se u saopštenju Agencije za zaštitu životne sredine.

Poštovani čitaoci, Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti ovde za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar