12°C

Beograd

Photo: youtube/printscreen/Jutarnji Program TV HAPPY

Izvor: Happy BSC

ZORANA MIHAJLOVIĆ ODGOVORILA NA VAŽNA PITANJA ZA GRAĐANE SAMO U "DOBRO JUTRO SRBIJO": Litijum je zlato 21. veka - svaki korak koji napravimo biće JAVAN! U Srbiji će biti posla za SVE!

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović bila je gost jutarnjeg programa "Dobro jutro Srbijo". Ona je detaljno objasnila aktuelnu temu Zelenog rudarstva i odgovorila na najznačajnija pitanja oko električne energije koja muče građane.

VAŽNO:

ALEKSANDAR ŠEŠELJ O INCKOVOM ZAKONU SAMO U "DOBRO JUTRO SRBIJO": Ne samo da se zabranjuje drugačije mišljenje - ZABRANJUJE SE I ISTINA!

OPLJAČKANA ZLATARA U PARIZU - ZLATO PRONAĐENO U AUTOBUSU ZA BEOGRAD! Filmska krađa nakita u vrednosti od 3 miliona evra!

VREMENSKA PROGNOZA ZA 29. JUL: Danas do 39 stepeni!

- Srbija ima sreću u ovm vremenu globalne klimatske krize da je prebogata novim mineralom koji ne postoji nigde u svetu. Poseban mineral koji sadrži litijum i bor. To je Kritična sirovina kao što su bakar i litijum koje su važne za budućnost. Mi imamo 158 miliona tona, i to je dokazana rezerva kod nas. Sve što se pojavljuje u medijima da će biti uništena ta nalazišta, ali ta tehnologija u svetu nema veze sa onom koja će biti primenjena u Srbiji. Nova tehnologija je pripremljena, pričaćemo o tome narednih meseci. Važno pitanje se postavlja za Rio Tinto, da li smo mi protiv litijuma ili nismo. Ja mislim da nismo, i da nema potrebe da budemo protiv, rekla je Zorana Mihajlović.

- Ovde imate političku manipulaciju, ljude koji sebe zovu "Zeleni", koji kažu da je država već potpisala ugovor, ali država nije potpisala još ništa sa Rio Tintom. Važno je da je dokazano da Srbija ima litijum. S druge strane imate one koji kažu da će presušiti Drina, kuće će propadati, to su sve neistine. Ono što građani Jadra i Srbije treba da znaju jeste da će svaki korak koji se napravi biti javan, i znaće kako sve utiče na našu zemlju. Svi koji pričaju da će biti uništen Jadran su za sada Baba Vange, jer studije nisu završene koje proučavaju ovaj slučaj.  Srbija neće ništa uraditi na štetu svojih građana, objasnila je Zorana na Happy TV. 

Ministarka Zorana Mihajlović rekla je da pje redsednik Vučić naglasio da će fabrike za proizvodnju litijumske baterije, vozila i tako dalje... doneti ogromnu ekonomsku dobit. Kako kaže, litijum jeste zlato 21. veka, a Srbija je, pored toga, bogata i bakrom koji je isto izuzetno važan. 

- Mi smo zemlja koja jeste bogata mineralnim sirovinama. Takođe, mi smo država koja se bavi rudarstvom. Uspeli smo da danas budemo i drugi u Evropi po proizvodnji zlata i bakra, posle Poljske, rekla je Mihajlovićeva.

- U RTB Bor radi se na rekonstrukciji topionice. 2002. i 2003. rađena je jedna analiza gde je pokazano da Bor ima velika nalazišta zlata i bakra, da je teže doći do njih, ali ih ima. Što se tiče topionice, od avgusta doze sumpor dioksida i svih štetnih materija neće preći granicu. Pola milijarde evra je uloženo da se otvori rudnik u Boru u oktobru, kazala je za Happy TV. 

- Ono što funkcioniše to je poziv za zamenu stolarije. Minimum 50% građana želi da zameni stolariju, gde će država učestvovati 50%. opštine i gradovi raspisaće nabavku za solarne panele, nije važno da li je kuća ili zgrada, svi mogu da je imaju. Pare za solarne panele su iz budžeta, ali ne možemo sve iz budžeta, pa će morati da nam pomognu i druge kompanije. 

Ministarka Mihajlović svake nedelje posećuje mesta u Srbiji u kojima se bavi pitanjima svih građana. 

- Najviše probleme građani su imali sa računima. Postavljaju pitanja o zaposlenju, pitanja o kanalizaciji, zaposlenju, putevima... Kada se završi svaki prijem gledamo da rešimo svaki od tih problema na koji su nam sugerisali građani.

- Treba da razmišljamo o velikoj elektrani Đerdap 3, o srednjim elektranama i za gasne elektrane. Iako Evropa govori da treba skloniti gas, ali vi ne možete skloniti i ugalj i gas. Postoje mnogi lobiji koji žele da se nikad ništa ne promeni, ali to nije njihovo pitanje, već pitanje cele države gde ćemo sebe videti 2050.godine, rekla je Mihajlovićeva. 

-Mi imamo nisku cenu električne energije. Onaj ko ne može da plati, mora da bude obezbeđen da može da plati. U EPS mora da se ulaže. Uvek je lako manipulisati ljudima koji rade danonoćno, kao što su rudari, ali nije agenda Zelena energija tu da bi ljudi izgubili posao. Ne treba da brinu rudari, imaće oni u budućnosti svoj posao, objasnila je.

- Ovo što smo pokrenuli sa zamenom stolarije, smanjiće potrošnju električne energije za čak 30%. Ono što je zdravo, to je pelet, korišćenje gasa za kuvanje – pomoći ćemo da stimulišemo građane da se ne greju električnom energijom, ona je najplemitija, šteta je koristiti je za grejanje. 

- Biće veliki problem gde nećemo imati dovoljno radne snage - a da li će biti posla, biće posla za sve u Srbiji, rekla je Mihajlovićeva za Happy TV.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar