5°C

Beograd

Photo: youtube/printscreen/Jutarnji Program TV HAPPY

Izvor: Tanjug, Happy BSC

LINTA: Neće biti trajnog mira na prostoru bivše Jugoslavije, dok god HRVATI NE OSUDE GENOCID NAD SRBIMA!

U beogradskom naselju Busije sinoć je obeleženo 80 godina od pokolja Srba u SPC Rođenja presvete Bogorodice u Glini 1941.godine. Služen je parastos žrtavama u hramu Svetog Chirlila i Metodija, a potom je održana komemoracija žrtvama u Parohijskom domu te crkve.

VAŽNO:

VOJSKA SRBIJE JAKA I NA VODI! Moćna Rečna flotila demonstrirala sposobnosti (GALERIJA)

PETKOVIĆ PORUČIO: Važno je očuvati svetinje na Kosovu i Metohiji!

TEŠKA SAOBRAĆAJNA NESREĆA U DOBANOVCIMA! Povređeno nekoliko osoba i jedno dete

Predsednik Saveza Srba iz regiona i narodni poslanik Miodrag Linta rekao je da su se tokom 1941.godine desila tri masovna zločina, od toga dva u SPC.

- Nakon stravičnih zločina ustaški režim je srušio crkvu Rođenja presvete Bogorodice, a nakon završetka rata vlast, vodeći politiku lažnog pomirenja, nije dozvolila obnovu te crkve na istom mestu gde je postojala već 150-200 metara dalje…, rekao je Linta.

Linta je rekao i da je teško govoriti o trajnom miru i stabilnosti na prostoru bivše Jugoslavije dok god hrvatski narod ne pokaže spremnost da se suoči sa, kako je rekao, svojom ustaškom, genocidnom i zločinačkom prošlošću.

- Mislim da je teško govoriti o trajnom miru I stabilnosti na prostoru bivše Jugoslavije dok god Hrvatska ne pokaže spremnost da se suoči sa svjom Ustaškom, genocidnom i zločinačkom prošlošću, dok god se u Hrvatskoj veličaju zlikovci, dok god se ne osuđuje genocid, ne samo u glinskoj crkvi nego širom Nezavisne države Hrvatske nije moguće govoriti o bilo kakvom pomirenju između hrvatskog i srpksog naroda, rekao je Linta.

Linta navodi da je zbog toga važno da Vlada Srbije pokrene inicijativu prema Vladi Hrvatske da se "Hrvatski dom" preimenuje u spomen centar "Srpskih žrtava genocida Banije i Korduna" i da, kako kaže, naša država osnuje memorijalni centar srpskih žrtava genocida NDH, koji bi se bavio negovanjem kulture sećanja na srpske žrtve i upoznavao domaću i inostranu javnost o počinjenom genocidu, nastavio se popis i utvrdio tačan popis srpskih žrtava genocida.

- To bi bila institucija koja bi doprinosila međunarodnom priznanju genocida nad Srbima u NDH, rekao je on.

Smatra i da je došlo vreme da Skupština Srbije donese rezoluciju o "genocidu NDH nad Srbima, Romima i Jevrejima" i da na taj način pošalje jasnu poruku da nisu mogući potpuni dobrosusedski odnosi i potpuna normalizacija odnosa između dve države dok god Hrvatska ne osudi genocid nad srpskim narodom.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar