-2°C

Beograd

Photo: Youtube/Printscreen/Hram

Izvor: Tanjug

MITROPOLIT JOANIKIJE: Crkva mora da se brani ako se politika umeša

Predsedniku Crne Gore Milu Ðukanoviću nije smetala podrška crkve i mnogo je puta razgovarao i tražio razgovor sa mitropolitom Amfilohijem, izjavio je mitropolit crnogrsko-primorski Joanikije.

U emisiji "Argumenti" na RTCG, on je sinoć rekao da crkva mora da se brani ako se politika na najgrublji način meša u poslove crkve i vere.

Mitropolit Joanikije je kazao da oko svih stvari gde se pominju sukobi, pretnje i slično, treba pitati predsednika države Mila Ðukanovića, koji je po pitanju vere i poslova crkve, već mnogo puta do sada prekšio Ustav Crne Gore i najgrublje se umešao kao političar.

PROČITAJTE JOŠ: MITROPOLIT JOANIKIJE: Ja nemam pravo da ugrozim mitropoliju!

Na pitanje o odgovornosti povodom događaja koji su se na Cetinju desili uoči i tokom njegovog ustoličenja, mitropolit Joanike je kazao da bi voleo da mu neko objasni u čemu je njegova odgovornost u onom lošem što se dogodilo.

"To nije bilo samo moje pravo. Nisam ja kriv što je to tako, mi smo učinili sve da ne dođe do bratskog krvoprolića i smanjili smo veoma taj svečani skup. Odustalo se od ustoličenja onakvog kakvo je trebalo da bude...", kazao je on.

Odgovarajući na pitanje zašto se ustoličenje nije organizovalo u Podgorici ili u nekom drugom gradu, mitropolit Joanikije je kazao da on nema pravo da ugrozi mitropoliju, a time bi vera, odnosno pravoslavlje, bilo ugroženo, bila bi ugrožena Crna Gora

PROČITAJTE JOŠ: DODIK POZVAO GRAĐANE SRPSKE DA SHVATE OZBILJNOST SITUACIJE!

"Ako neko hoce da ospori Mitropoliji, Srpskoj crkvi kako god, to pravo da ustoliči mitropolita u Cetinjskom manastiru, neka to pokuša putem sudova, tužbi, procedura... Bolje je da uvek pođemo od prava, posebno kada su konflikti u pitanju. Lako ćemo utvrditi ko je kriv", rekao je mitropolit Joanikije.

Joanikije kaže i da bi nastao haos u celoj Crnoj Gori da je ustoličenje upriličeno na nekom drugom mestu.

"Ako je jedan kontinuitet jasan, i istorjski i pravni i imovinski, to je kontinuitet MCP, koja neprestano fukcioniše 800 godina, naravno pod različitim nazivima. To je zlatna nit i po čemu se ona u svakom pogledu prepoznaje. Da ja sada pod pritiskom vlasti ugrozim to, odustajući od prava crkve, bio bih ja kriv. Nemam pravo ne to", poručio je on.

Mitropolit Joanikije je kazao da ne može da zaboravi Ðukanoviću ono što je uradio na štetu SPC i MCP.

PROČITAJTE JOŠ: BOŠNJACI PROTIV ĆIRILICE: Klub Bošnjaka razmatra veto na novi zakon o ćirilici

"Poštujem i državu i predsednika i vlasti, i ne bih želeo da se mešam u politiku, ako se politika grubo meša u crkvu i veru, tamo gde joj nije mjesto. Zastupam strogo poštovanje načela, nikakav problem ako ima nade da se spuste tenzije da se svako bavi svojim poslom. Sve vreme se bavi crkvom, da smo mi ovde ruska instalacija, deo ruskog imperijalizma, velikosprksog nacionalizma, to što govori nema veze sa istinom. Mi nismo instalacija nikakve politike, već institucija koju je ustanovio gospod Isus Hristos, a u organizacionom smislu Sveti Sava", naveo je on.

Mitropoliti Joanikije je kazao i da Ðukanović nikada nije tražio da se vide.

Na pitanje o kaononski nepriznatoj Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, on je istakao da poštuju pravo svih da se udruže i stvaraju verska udruženja.

PROČITAJTE JOŠ: RADOJIČIĆ ZA "DOBRO JUTRO SRBIJO"- Uvođenje Kovid propusnica sve izvesnije

"Može svako da veruje u šta hoće i da ne veruje, mi to poštujemo. Što se tice CPC, ona nigde nije registrovana u crkvi. Ona je registrovana pri državi. Ne postoji nijedna kanonska pravoslavna crkva koja je priznaje, ne postoji nijedan kakonski hram u kojem oni mogu da služe. Šta mi ima tu da pričamo. Poštujem njihovu slobodu, oni imaju pravo i da se mole, ako se mole i da grade hramove, primaju donacije, bave humanitarnim radom, ali nemaju pravo da posežu za nečim što nije njihovo", naveo je mitropolit Joanikije.

On je rekao da SPC nema nikakav problem sa CPC dok se ona bavi svojim poslom u svom delokrugu.

"Kada hoće da uzurpira ono što nije njeno, to i narod vrlo brzo registruje. I ta organizacija je mnogo puta poslužila za nižu politčku upotrebu, ne onu pravu, nego kvazi. Gde su njeni vernici, to je mali broj Cetinjana, da ih pitamo gde su kršteni. Mogu da se krste koliko god hoće, niko im to ne brani, imaju svu slobodu ovog sveta. Imaju slobodu sve dok ne ugrožavaju prava drugoga", naglasio je mitropolit Joanikije.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad