15°C

Beograd

Photo: pixabay

Izvor: Happy BSC

ŠTA NE BI TREBALO DA GOVORITE DETETU

Reči mogu probosti poput mača, zbog toga se njima koristite promišljeno i s ljubavlju, posebno kada komunicirate sa decom.

Često se čuje od roditelja da je to jedini način da dete shvati, međutim stvari ne stoje baš tako.

PROČITAJTE JOŠ: OSETI SVE: Kako se razvijaju BEBINA ČULA dok je u stomaku?

Iako se vama čine bezazlene, vaše reči ih mogu duboko emocionalno povrediti i ostaviti posledice jer dete te reči upija i na njima gradi sliku o sebi.

Ako ne prestaneš s tim, ostavit ću te ovde!

Zastrašivanje napuštanjem kako biste postigli ono što želite nije sredstvo koje opravdava cilj. Brižni roditelji to neće koristiti. Dete mora da zna da ga roditelj nikada neće napustiti.

Zašto nisi kao tvoj brat ili sestra?

Niko ne voli da ga upoređuju s drugima makar to bio brat ili sestra. Tako se stvaraju kompleksi i rivalstvo među decom.

Kako ja kažem. Eto zašto!

Deca zaslužuju i objašnjenje. To je način da shvate da su negde pogrešila, u suprotnom neće razumeti zašto nešto ne treba da rade.

Pusti, ja ću!

Deca treba da nauče da se oslanjaju na svoje snage i sposobnosti, tako će steći samopouzdanje. Kada stalno nešto radite umesto njih neće moći da nauče kako to da rade kada odrastu, jer ste uvek tu bili vi.

Ti si nevaljalo dete!

Ako otvoreno govorite ili ukazujete na to da je dete nevaljalo, ono će se tako i ponašati. Ako već morate da ga ukorite, recite mu da je ono što je učinilo loše.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

 

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar