31°C

Beograd

Photo: pixabay.com

Izvor: srbijadanas.com

MAZITE SE STALNO! Postoje i razlozi zbog čega!

Ostavimo po strani to da se dobro osećamo za vreme maženja, jer zdravstvene dobrobiti koje proizlaze iz maženja sigurno će uveriti vašeg partnera da ima vremena za to.

Razlog 1: Osećate se dobro

Maženje oslobađa oksitocin, koji je poznat i kao hormon osećaja. On povećava sveukupnu sreću, a uz maženje i držanje za ruku, baš kao i seksualna igra, oslobađaju hemikalije poput oksitocina, koje stvaraju osećaj blagostanja i sreće.

Maženje takođe može da oslobodi endorfine, hemikalije koje se oslobađaju nakon dobre vežbe ili kad jedemo čokoladu, što doprinosi tom sjajnom osećaju.

Razlog 2: Osećate se seksi

Najočiglednija korist od maženja je približavanje partneru u fizičkom smislu. Ono može da dovede do zabavnog seksa ili opuštanja nakon seksualnog odnosa, ali tu je i hemijski plus.

Postoji i oslobađanje dopamina, hormona uzbuđenja koji povećava seksualnu želju. Uz to, istraživanja pokazuju da je seks zdrav i zbog kondicije i mentalnih razloga. Dakle, to je "win-win" situacija.

OBAVEZNO PROČITAJTE

Brnabić: U ovom slučaju uvešćemo policijski čas!

VUČIĆ IZ PARIZA: Nasilnici će biti poraženi, odgovorni uhapšeni

SKANDAL ISPRED SKUPŠTINE Član desničarskog pokreta ponosno simulirao NACISTIČKI POZDRAV (VIDEO)

Uhapšen sin bivšeg ministra rudarstva i energetike!

PROGNOZA ZA VIKEND: Žuti meteoalarm za celu zemlju, VISOKA VREDNOST UV ZRAČENJA!

Razlog 3: Smanjuje stres i krvni pritisak

Fizički kontakt s drugima može da pomogne u smanjenju stresa. Zagrljaj, ljubljenje ili više fizičkih dodira povećavaju količinu oksitocina, odnosno hormona povezivanja.

Ova hemijska reakcija može da pomogne u snižavanju krvnog pritiska, što zauzvrat smanjuje rizik od srčanih bolesti, ali takođe može da pomogne u smanjenju stresa i anksioznosti.

Razlog 4: Povezuje žene s bebama i partnerima

Maženje je zdravo za ljude zbog očiglednog činioca emocionalne povezanosti. Oksitocin je neuropeptid koji je usko povezan s rađanjem i dojenjem dece, a nedavno istraživanje pokazuje da ima biološku ulogu u vezivanju majke i deteta.

Istraživanje pokazuje da će žene odrasle s nesigurnom vezanošću verovatno imati poteškoće u stvaranju sigurne povezanosti sa svojom decom (i partnerima).

Zdravo je želeti da budemoo u blizini osobe koju volimo. Premalo ili previše nije dobro, stoga je važno istražiti zonu lične udobnosti. Vaš cilj je da proneđete ravnotežu između zone udobnosti i potreba zajedno s potrebama vašeg partnera.

Razlog 5: Pomaže da komunicirate bolje

Brojni stručnjaci ističu važnost maženja i neerotičnog fizičkog dodira. Većina ljudi želi da ih drugi razumeju, a komunikacija je sredstvo kojim parovi prenose razumevanje i empatiju.

Neverbalna komunikacija može da bude vrlo moćan način da svom partneru kažete da ga shvatate, a maženje je upravo to - pokazivanje partneru da ga razumete.

Upravo zato, maženje se često smatra oblikom komunikacije koji parovima može pomoći da obogate odnos.

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar

Povezane vesti