FONDACIJA "TIJANA JURIĆ": Na razmatranju uvođenje doživotne kazne zatvora za najteže prestupe!

Fondacija "Tijana Jurić" organizovala je danas okrugli sto povodom inicijative koju zagovara - za uvođenje kazne doživotnog zatvora u pravni sistem Srbije, kojem su pristustvovali predstavnici sudija, tužilca, advokata i Ministarstva pravde.

Igor Jurić, otac ubijene Tijane, čiji je ubica osuđen na 40 godina zatvora, rekao je novinarima da je ideja ovog okruglog stola da se pokaže da Fondacija ovom problemu ne prilazi laički, već da želi da uz najstručnije ljude dođe do cilja - da se vidi da li potrebna izmena Krivičnog zakona koji sada kao najstrožu kaznu propisuje zatvor 30 do 40 godina.

Fondacija je 3. maja 2017. predala predlog izmene Krivičnog zakonika koji podrazumeva uvođenje kazne doživotnog zatvora za najteže oblike teških krivičnih dela, kakva su ubistva deteta, maloletnika ili trudne žene.

Tim povodom je u oktobru 2017, u više od 40 gradova u Srbiji prikupljeno je oko 160.000 potpisa građana koji su dali podršku uvodenju doživotne kazne zatvora, nakon čega je inicijativa predata Skupštini Srbije.

Jurić smatra da ima veliku podršku javnosti za svoju inicijativu da kazna doživotnog zatvora uđe u naše zakonodavstvo.

"Problem je što skupština još uvek celu ovu priču nije uvrsila u proceduru", rekao je Jurić i napomenuo da je već nekoliko puta pisao predsednici narodne skupštine tim povodom ali da nije dobio odgovor.

Jedan od učesnika okruglog stola sudija Aleskadar Trešnjev, koji je svojevremeno ubicu trogodišnje Katarine Janković, Mališu Jeftovića osudio na maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora, rekao je da svaka kazna mora da ima svoju socijalnu stranu i etičku dimenziju.

- Opredeljujući se za propisivanje određene kazne mi se kao društvo opredeljujemo prema određenoj društvenoj pojavi. Jedna kazna doživotnog zatvora bi predstavljala stav društva prema takvom društvenom ponašanju - prema ljudima koji siluju decu, ubijaju decu ili na najgore načine zlostavljaju decu - naveo je Trešnjev.

On je istaskao da svaka kazna pored specijalne prevencije (uticanje lično na osuđenika) ima i svoju generalniu prevenciju (na druge da ne vrše krivicna dela).

- Svi pravnici znaju da upravo generalna prevencija treba da buduće učinoce krivičnih dela spreči da ne učine neko krivično delo. Kada je za neko krivično delo zaprećena kazna doživotnog zatvora u principu bi se svaki počinilac krivicnog dela, više zapitao da li treba da izvrši takvo krivično delo ili ne - naveo je Trešnjev.

 

 

 

Izvor:Tanjug
Foto: Twitter/printscreen/@SerbianWorld

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Petak
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Parovi - Jutarnja kafica
11:55  Vesti
12:05  Parovi - Jutarnja kafica
12:55  Vesti
13:05  Parovi - Jutarnja kafica
13:55  Vesti
14:05  Serija: Kazna
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Kazna
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Provodadžija
22:00  Parovi - Live
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro