RAMUŠ HARADINAJ ISKRITIKOVAO LIDERE POLITIČKIH STRANAKA: "Izgledamo inferiorno u odnosu na Srbiju!"

 Kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio da su pozicije Kosova u dijalogu sa Srbijom oslabili dosadašnje rukovodstvo i partijski lideri.

On je rekao da "izjave lidera političkih stranaka, njihove pozicije, čak i različite od onih u javnosti i na zatvorenim sastancima", čine da Kosovo "izgleda inferiorno u odnosu na Srbiju".

Prema njemu Srbija čini sve da oslabi Kosovo, dok i lokalni kosovski lideri to isto čine sa svoje strane.

Haradinaj je rekao da je potrebna zajednička izjava kosovskih lidera da nema ukidanja takse pre nego što bude priznata nezavisnost Kosova.

- Ako to uradimo, uveravam vas da dobijamo priznanje. Dobijamo uslov za priznanje od Srbije. Neće biti zamrznutog sukoba čitavog života ili bilo kakvog mogućeg rata- kazao je on.

Kosovski premijer kaže da je odlukom o uvodjenju takse zaustavio podelu Kosova, ali da neće nastaviti dijalog bez političkog konsenzusa. Odgovarajući na optužbe da izbegava da ostvaruje ustavne obaveze da vodi dijalog, Haradinaj kaže da dijalog nikada neće voditi samo on i da to treba raditi zajedno sa predstavnicima parlamentarnih stranaka.

- Odbio sam da učestvujem u dijalogu o podeli, Mogerinijev dijalog i ja sam to zaista uspeo- rekao je on i dodao da je obaveza parlamentarnih političkih stranaka da postignu konsenzus. Kosovski premijer je potvrdio da će u septembru biti održan sastanak u Parizu kako su se u Berlinu dogovorili Angela Merkel i Emanuel Makron.

- Očekuje se da će se to dogoditi u septembru. Pozvao me je savetnik predsednika Makrona- rekao je Haradinaj.

 

Izvor: B92
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Sreda
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Kviz: Naslovna strana
11:55  Vesti
12:05  Provodadžija
12:55  Vesti
13:05  Provodadžija
13:55  Vesti
14:05  Serija: Suze moje sestre (R)
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Suze moje sestre
19:00  Čađava mehana
21:20  Provodadžija
22:20  Sudbine
23:20  Novajlije reality