19°C

Beograd

DŽEREMI HANT: Izrazio "ekstremnu razočaranost" zbog zaplene britanskog naftnog tankera u Ormuskom moreuzu!

Britanski ministar spoljnih poslova Džeremi Hant izrazio je danas "ekstremnu razočaranost" u telefonskom razgovoru s iranskim kolegom Muhamedom Džavadom Zarifom zbog zaplene britanskog naftnog tankera u Ormuskom moreuzu, dok je Zarif preneo Hantu da je tanker prekršio pomorska pravila i da mora da prođe predviđeni pravni proces.

- Upravo sam pričao sa Zarifom i izrazio ekstremnu razočaranost pošto me je prošle subote uveravao da Iran želi da deeskalira situaciju, a poneli su se na suprotan način. Ovde su potrebna dela, a ne reči ako hoćemo da nađemo izlaz iz ovoga. Britanski brodovi moraju da budu zaštićeni i biće zaštićeni - tvitovao je Hant.

Iranska agencija objavila je da je Zarif šefu britanske diplomatije poručio da tanker "Stena impero" mora da prođe pravni proces zato što je prekršio pomorska pravila.

Iranske vlasti prethodno su saopštile da je tanker zadržan zbog nesreće s iranskim ribarskim brodom i prebačen u luku Bandar Abas radi istrage.

Kako je saopštio danas Forin ofis, Britanija je pozvala na razgovor iranskog otpravnika poslova u Londonu zbog zaplene naftnog tankera koji je plovio pod britanskom zastavom u Ormuskom moreuzu.

Izvor: Tanjug
Foto: Youtube/Printscreen

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar