12°C

Beograd

Photo: Youtube, brainz

Izvor: Tanjug

POKLON SVIM DAMAMA: Besplatno u Istorijski muzej Srbije za Dan žena

Istorijski muzej Srbije i ove godine pridružuje se obeležavanju Međunarodnog dana žena i poziva sve dame da sa svojim voljenima 8. marta besplatno posete njihove izložbe.

U pitanju su postavke na Trgu Nikole Pašića 11 i u Konaku kneza Miloša u Topčideru, gde će biti u prilici da vide izložbu "Od bidermajera do Mediale - Slikarstvo 19. i 20. veka u Istorijskom muzeju Srbije", odnosno stalnu postavku u Konaku kneza Miloša, najavili su iz Istorisjkog muzeja Srbije.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Izložba "Od bidermajera do Mediale - Slikarstvo 19. i 20. veka u Istorijskom muzeju Srbije", autorke Tijane Jovanović Češke, po prvi put publici predstavlja, isključivo sa umetničkog aspekta, izabrana likovna dela rađena u tehnici ulja.

U tematskom pogledu, na izložbi dominiraju portreti različitih kategorija: ustanički, dinastički, vojni, vladarski, građanski, portreti rađeni u seoskim sredinama i dečji, a zastupljeni su i pejzaži, istorijske kompozicije i ikone, kao primerci religioznog slikarstva.

Izložba obuhvata gotovo dvesta originalnih slika, kao i skica i kopija svih značajnih slikara sa ovih prostora u prethodna dva veka: Arsenija Petrovića, Uroša Kneževića, Živorada Nastasijevića, Paje Jovanovića, Uroša Predića, Ðorđa Krstića, Stevana Todorovića, Branislava Mirkovića, Miodraga Miće Popovića, umetnika okupljenih u grupi "Mediala" i mnogih drugih.

Na izložbi su po prvi put javnosti predstavljena i nedavno nabavljena dela, poput portreta kralja Aleksandra Karađorđevića, rad Spiridona Bocarića, i portreta kraljice Marije Karađorđević, rad Vasilija Eškićevića.

Po prvi put se izlaže i nekada cenzurisana slika Miodraga Miće Popovića "7. juli - Ustanak 1941", koju je Muzej naručio za potrebe stalne postavke u Beloj Crkvi, rađene povodom obeležavanja godišnjice ustanka.

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar