7°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Kurir.rs

BIĆE JOŠ GORE! U Srbiji haraju respiratorne infekcije!

Biće još gore: Sada cirkuliše nekoliko tipova virusa gripa, među njima i AH1N1, koji najčešće napada decu do 14 godina dižući im temperaturu i do 40 C

Virusi gripa i sličnih njemu su u ovoj sezoni već oborili više od 6.000 građana Srbije, a među njima je najviše dece do 14 godina, koju posebno pogađa virus takozvanog svinjskog gripa AH1N1.

UZNEMIRAVAJUĆI VIDEO! Novi detalji pada Kobijevog helikoptera sa više od 600 metara (VIDEO)

Mališani u školama i vrtićima danima nisu na nastavi zbog visoke temperature i do 40 stepeni, bola u grlu, kašlja... U pojedinim školama u Pančevu i Beogradu, nema čitavih odeljenja na nastavi, a u nekima ih je samo po dvoje-troje. Zatvaranja škola, prema najavama nadležnih, ipak neće biti.


AKTIVNI VIRUSI U SRBIJI

 1. AH1N1
 2. AH3N2
 3. Virus tipa B
 4. Rinovirusi

U Institutu za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ kažu da su u Srbiji potvrđeni slučajevi gripa izazvani virusima tipa A - H1N1, H2N3 i tipa B. Najviše je prijavljeno slučajeva obolevanja od svinjskog gripa AH1N1, a od oboljenja sličnih gripu registrovano je preko 6.020 slučajeva od 11. decembra. Najviše boluju deca do četiri godine, ali i od pet do 14. Ništa bolje nije, prema informacijama „Batuta“, ni u uzrastima od 15 do 29 godina, od 30 do 64, dok se najmanje inficiranih beleži među građanima starijim od 65 godina.

MILORADU DODIKU NOĆAS PREMINUO OTAC: Uprkos tragediji dočekao Vučića u Drvaru (VIDEO)

Dosad je, kako kažu u „Batutu“, intenzitet virusa bio nizak, dok se očekuje rastući trend.


SIMPTOMI 

 1. temperatura i do 40 0C
 2. malaksalost
 3. bol u grlu
 4. bol u mišićima
 5. kašalj
 6. curenje iz nosa

Prof. dr Žarko Ranković, infektolog, kaže da je u Srbiji slično kao u Beogradu kada su deca u pitanju.

ALARMANTNO! Deca iz centra grada imaju POVIŠEN PRITISAK i ubrzan puls, i to ZBOG OVOGA!

- Među ljudima su svi tipovi gripa, uključujući i AH1N1, rinovirusi. Virusi gripa daju slične simptome - infekcija može da počne naglo, temperatura ide i do 40 stepeni...Savet pacijentima je da idu kod lekara ukoliko temperatura traje danima, da im se uradi snimanje pluća jer je jedna od komplikacija upala tih organa. Nikako da se ne uzimaju antibiotici na svoju ruku, a mogu lekovi za spuštanje temperature - navodi on.


ZABRANJENE POSETE

 1. Vojnomedicinska akademija
 2. Klinički centar Srbije
 3. Vojne bolnice u Nišu i Novom Sadu
 4. Opšta bolnica u Ćupriji
 5. Opšta bolnica u Jagodini
 6. Opšta bolnica u Paraćinu
 7. VMC Beograd  

Dr Ranković dodaje da je poželjno da oboleli uzimaju dosta tečnosti, čajeve, ceđeni limun i pomorandže, pomaže i tuširanje kada je temperatura visoka, a nije vreme za sledeću dozu leka za njeno obaranje.

VREMENSKA PROGNOZA ZA SREDU: Promenljivo oblačno sa sunčanim intervalima i lokalnom pojavom kratkotrajne kiše!

Epidemiolog dr Zoran Radovanović objašnjava za Kurir da se uvek posle raspusta poveća učestalost respiratornih zaraza. - Sad se očekuje još jedan raspust, pa će toga biti manje, ali u drugoj polovini februara može da se očekuje da se poveća broj obolelih od gripa. Epidemija gripa se prijavljuje kada broj obolelih dostigne određeni nivo, odnosno kada na nedeljnom nivou pređe određeni broj. Prijavu može da radi svaki zavod za javno zdravlje na teritoriji Srbije i to je na lokalnom nivou - naveo je dr Radovanović.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar