12°C

Beograd

Photo: Youtube/Printscreen /Jutarnji Program TV Happy

Izvor: Tanjug

PETKOVIĆ: Rešenje problema nestalih je civilizacijsko pitanje

Golden Rose ad

 Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa ambasadorom Italije u Republici Srbiji Karlom Lo Kašom o poslednjoj rundi razgovora Beograda i Prištine, koja je odražana nedavno u Briselu, kao i o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji.

PROČITAJTE JOŠ: Siniša Mali i Liliana Pavlova razgovarali o realizaciji zajedničkih projekata u Srbiji

Petković je naglasio da posle poslednjih razgovora sa prištinskom delegacijom u Briselu nema mnogo razloga za optimizam, s obzirom na to da je Bislimi odbio da razgovara o prethodno postignutim dogovorima i njihovoj implementaciji.

"Bislimi je bežao od razgovora o Zajednici srpskih opština, pravosuđu, energetici i slobodi kretanja i do jedinog pomaka se došlo po pitanju nestalih", rekao je Petković.

Direktor vladine Kancelarije istakao je da je za Beograd od ključne važnosti da se reši pitanje nestalih i da je to civilizacijsko pitanje, u čijem rešavanju treba izbeći svaku vrstu politizacije.

VAŽNO: VUČIĆ sutra na sastanku sa članovima delegacije Senata Republike Francuske

Naglasio je da je Beograd do sada odgovorio na sve zahteve Prištine i pretražio 22 lokacije, dok sa druge strane ne postoji ni minimum dobre volje da se to isto učini.

Petković je izrazio očekivanja da će otvaranje arhiva OVK, sa čime se Priština nevoljno saglasila, pomoći da se dođe do valjanih mehanizama i konkretnih akcija u rešavanju pitanja nestalih lica.

Direktor vladine Kancelarije je sagovornika upoznao i sa činjenicom da Priština nastavlja sa kontinuiranom praksom protivpravnog zabranjivanja ulaska u pokrajinu zvaničnicima iz Beograda, pa je tako nedavno njemu, treći put ove godine, onemogućen ulazak na teritoriju Kosova i Metohije.

PROČITAJTE JOŠ: Siniša Mali i Liliana Pavlova razgovarali o realizaciji zajedničkih projekata u Srbiji

Precizirao je da je zabrana ulaska bila zbog navodne zapaljive retorike, prilikom polaganja kamena temeljca za novu zgradu Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici, što je demantovano video snimkom.

"Pored flagrantnog kršenje sporazuma iz Brisela kojima se reguliše sloboda kretanja, Priština kontinuirano krši Briselski sporazum i u delu koji se odnosi na pravosuđe i zaštitu osnovnih ljudskih prava naših sunarodnika na Kosovu i Metohiji, što je potvrđeno nedavno donetom pravosnažnom presudom kojom je, zbog izjava o Račku, na dve godine zatvora osuđen predsednik opštine Zvečan, Ivan Todosijević", istakao je Petković.

Kako je dodao, i pored svega toga, Beograd će ostati dosledno opredeljen za dijalog i mirno rešavanje svih nesuglasica, ali će nastaviti i da insistira na implementaciji svih do sada postignutih dogovora, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

VAŽNO: Ministar Vulin: Vučić je dokazao da o ekonomiji zna sve, baš kao što je Milanović dokazao da o Srbima ne zna ništa

Sagovornici su se na kraju saglasili da je normalizacija odnosa u interesu ne samo građana na Kosovu i Metohiji, već i u interesu mira i stabilnosti celog regiona.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Golden Rose ad