15°C

Beograd

Photo: pixabay

Izvor: ALO.rs, JUTARNJI LIST

VATIKAN PODNEO IZVEŠTAJ! Prvi put u istoriji objavili popis nekretnina

U subotu je objavljen financijski pregled Svete Stolice za 2020. godinu, a objavljen je i proračun Uprave za imovinu Apostolske Stolice (APSA).

APSA upravlja nekretninama i ulaganjima, isplaćuje plate, zadužena je za javnu nabavu i ljudske resurse. Svaki od dokumenata upotpunjen je obimnim dodacima: grafikonima, kartama, intervjuima, što ukupno čini više od 50 stranica financijskog materijala.

VAŽNO:

OGLASIO SE OTAC MALOG STEFANA: Nije doživeo da igra za aplauz!

ANA BRNABIĆ: Ne komentarišem laži PSIHOPATE I KOLJAČA BELIVUKA!

SRPSKA LISTA SAOPŠTILA: Naš narod na KiM je uz predsednika Vučića!

STRUČNJAK ZA BEZBEDNOST UPOZORAVA: Incko hoće da nastavi Prvi svetski rat!

Na 30 stranica proračun APSA-e pokazuje da Vatikan poseduje 4051 nekretninu u Italiji i oko 1120 u inostranstvu, uključivo veleposlanstva u svetu. Samo 14 posto od svojih nekretnina u Italiji Vatikan iznajmljuje po tržišnoj ceni, a ostale su u najmu po sniženim tarifama i to često zaposlenima u crkvi. Nekih 40 posto nekretnina u najmu su ustanovama kao što su škole, samostani i bolnice. Dokumentacija pokazuje da je APSA investirala u nekretnine u otmenim četvrtima Londona, Ženeve, Lausannea i Pariza.

Suđenje kao prekretnica

Zgrada u Londonu u okrugu Saut Kensington donela je Vatikanu goleme gubitke otkako je kupljena 2014. U utorak počinje suđenje za deset osoba povezanih s tom akvizicijom, a među njima je istaknuti kardinal. Tereti ih se za financijske malverzacije, pranje novca, utaju i iznuđivanje i zlopotrebu dužnosti.

Otac Huan Antonio Gerero, pročelnik Sekretarijata za gospodarstvo, rekao je za portal Vatikan Njus da će sporna zgrada u Londonu uskoro biti prodata. Suđenje će biti "prekretnica" u vatikanskoj verodostojnosti u upravljanju finansijama, rekao je Gerero i naglasio da se nešto slično više neće moći dogoditi jer su preduzete mere koje će takve prevare sprečiti.

Prošle godine je papa Franjo upravljanje finansijama oduzeo Državnom sekretarijatu i preneo u nadležnost APSA-e. Zasebni finansijski izveštaj koji je Vatikan objavio u subotu pokazuje deficit od 64,8 miliona evra za 2020., što je pad u odnosu na 79,2 miliona deficita u 2019. godini.

Proračun Svete Stolice obuhvata središnju upravu Rimokatoličke crkve, Kuriju, koja nadzire upravljanje nad RKT u svetu, i njena diplomatska predstavništva i kancelarije za odnose s javnošću. Grad Vatikan, uključivo Vatikanski muzej i Vatikanska banka, imaju zaseban proračun. Da bi potkrpio deficit iz 2020., Vatikan je nekih 50 miliona preuzeo sa Milodara "Petrov novčić". Milodar "Petrov novčić" predstavlja znak verničke solidarnosti s Papom da bi mogao obavljati redovne poslove, ali i kako bi u trenucima posebnih potreba, kao što su rat ili prirodne nepogode, mogao pomoći mesnim Crkvama. Pandemija kovida 19 uveliko je uticala na pad vatikanskih prihoda u 2020. Na primer, Baziliku sv. Petra i Vatikanski muzeji, koje je u 2019. posetilo oko 6 miliona ljudi, bili su zatvoreni ili vrlo malo otvoreni tokom 2020.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar