30°C

Beograd

Photo: PIXABAY/ilustracija

Izvor: Blic

OVI GIGANTI NAPUŠTAJU RUSIJU! Iza sebe ostavljaju i po 45.000 ljudi bez posla

Nakon što je u prvih mesec dana od izbijanja rata u Ukrajini veliki broj zapadnih kompanija krenuo da ograničava svoje poslovanje u Rusiji, u poslednjih par dana se među njima pojavile i one koje definitivno gase svoje poslovanje u državi agresoru.

Prvo je francuska automobilska kompanija Reno najavila prodaju svog udela u ruskoj kompaniji Avtovaz ruskom naučnom institutu (Reč je praktično o poklanjanju imajući u vidu da je transakcija vredna 1 rublju,

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Odmah nakon njega javio se i američki lanac restorana brze hrane Mekdonalds, koji je saopštio danas da je pokrenuo proces prodaje svog biznisa u Rusiji nakon 30 godina poslovanja u toj zemlji, izveštava Rojters.

Reno

Reno je zapadni proizvođač automobila koji je najviše zastupljen na ruskom tržištu i poseduje 67,69 odsto vlasništva Avtovaza koje će prodati ruskom Centralnom istraživačkom i razvojnom institutu za automobile i motore, pod nazivom Nami, prenosi Rojters.

Zatvaranje ovih transakcija ne podleže nikakvim posebnim uslovima i sva potrebna odobrenja su dobijena, dodaje se u saopštenju kompanije Reno i ističe da će 100 odsto udela u Renou Rusija preći u vlasništvo grada Moskve.

NOVI ''MARIUPOLJ'' U SEVERODONJECKU? Dok u Ukrajini ratuju MEĐU SOBOM - spremaju se novi napadi

Danas smo doneli tešku, ali neophodnu odluku i činimo odgovoran potez prema naših 45.000 zaposlenih u Rusiji", rekao je izvršni direktor kompanije Luka de Meo i naglasio da je ovaj potez sačuvao učinkovitost grupe i njenu sposobnost da se u budućnosti vrati u Rusiju u drugačijem kontekstu.

Ministarstvo industrije i trgovine Rusije saopštilo je da ruski udeo u Reno grupi postaje vlasništvo države i vlade Moskve.Navedeno je da će servisno održavanje automobila Reno u Rusiji obavljati Avtovaz, prenosi RIA Novosti.

Reno je još u martu saopštio da će obustaviti rad u fabrici zbog sve većeg pritiska koji trpi od početka sukoba u Ukrajini.

Mekdonalds

Ova kompanija je još u martu zatvorila sve svoje restorane u Rusiji, uključujući i onaj na kultnoj lokaciju na Puškinovom trgu.

U okviru potpunog izlaska sa ruskog tržišta, Mekdonalds predviĐa otpis nenovčane imovine u iznosu od oko 1,2 milijarde do 1,4 milijarde dolara.

Humanitarna kriza izazvana ratom u Ukrajini i nagla promena nepredvidivsti poslovnog okruženja naveli su Mekdonalds da zaključi da dalje vlasništvo nad preduzećem u Rusiji više nije održivo“, navodi se u saopštenju kompanije.

*Gledajte "Happy" kablovske kanale i to: "Moje happy društvo", "Moj happy život", "Moja happy zemlja" i "Moja happy muzika".
Program se emituje kod kablovskih operatera "IrisTV" i "Supernova", a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
"Moje happy društvo" - IrisTV / 171 ; Supernova / 71
"Moj happy život" - IrisTV / 172 ; Supernova / 72
"Moja happy zemlja" - IrisTV / 173 ; Supernova / 73
"Moja happy muzika" - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

TagoviNastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar