13°C

Beograd

Photo: Printscreen/Youtube IAEAvideo

Izvor: Sputnik Srbija

GENERALNI SEKRETAR IAEA U SB UN: Ne postoji neposredna opasnost po nuklearnu bezbednost! Situacija može da se promeni svakog časa!

U Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija počela je sednica posvećena situaciji u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani. Šef ruske Misije u UN Vasilij Nebenzja istakao je da napadi Kijeva na objekte nuklearke guraju svet na ivicu nuklearne katastrofe koja je u ravni sa onom koja se dogodila u Černobilju.

Generalni sekretar Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) Rafael Grosi poručio je da u elektrani trenutno ne postoji neposredna pretnja po bezbednost.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

"Prema mojoj oceni, u ovom momentu ne postoji neposredna opasnost po nuklearnu bezbednost. Ipak, situacija može da se promeni svakog časa", rekao je Grosi.

Rusija u SB UN UPOZORAVA: Zločinačke akcije Kijeva u pogledu Zaporoške nuklearne elektrane guraju svet na ivicu nuklearne katastrofe

Generalni sekretar Antonio Gutereš pozvao je da se prekine sa borbenim dejstvima u oblasti oko nuklearke i upozorio da će bilo kakva oštećenja objekta dovesti do katastrofalnih posledica i to ne samo u Ukrajini nego i izvan granica Ukrajine.

"Pozivam da se svi vojnici i vojna tehnika povuku i da se tehnika i vojska ne razmeštaju na toj teritoriji", navodi se u saoštenju Gutereša.

On je rekao i da sve strane u Ukrajini treba da pokažu zdrav razum i da ne preduzimaju ništa što može da dovede u opasnost fizičku celovitost i bezbednost nuklearke - najveće u Evropi.

Kina, koja predsedava SB UN u avgustu, pozvala je strane da sednu za pregovarački sto.

Poseta misije IAEA u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani treba da se realizuje što pre, rekla je na sednici zamenik američkog državnog sekretara za kontrolu naoružanja Boni Dženkins.

"Njihova poseta se ne sme odlagati", rekla je Dženkins i pozvala da se ekspertima IAEA omogući pristup nuklearki.

Takođe je rekla da Vašington smatra da Rusija snosi svu odgovornost za potencijalne rizike u nuklearki.

*Gledajte "Happy" kablovske kanale i to: "Moje happy društvo", "Moj happy život", "Moja happy zemlja" i "Moja happy muzika".
Program se emituje kod kablovskih operatera "IrisTV" i "Supernova", a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
"Moje happy društvo" - IrisTV / 171 ; Supernova / 71
"Moj happy život" - IrisTV / 172 ; Supernova / 72
"Moja happy zemlja" - IrisTV / 173 ; Supernova / 73
"Moja happy muzika" - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

TagoviNastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar