28°C

Beograd

Photo: PIXABAY/ilustracija

Izvor: TANJUG

NADMAŠENA SVA OČEKIVANJA: Veliko interesovanje za HPV vakcinu u beogradskim domovima zdravlja

Interesovanje za HPV vakcinu je nadmašilo sva očekivanja struke i u pojedinim domovima zdravlja u Beogradu sve dopremljene količine su već potrošene, a u Domu zdravlja “Savski venac”, prema rečima pedijatra Ane Milinković, potrošeno je 90 odsto dopremljenih količina.

Veće interesovanje vlada kod devojčica uzrasta od 12 do 14 godina, mada su vakcine preporučene i dečacima.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

AMERIČKI SAVETNICI JEDNOGLASNO: Preporučujemo vakcine protiv korona virusa za bebe starije od 6 meseci

- Interesovanje je zaista veliko. Mi vakcinišemo već desetak dana od kako je vakcina stigla u domove zdravlja i mogu da kažem da smo potrošili čak možda i više od 90 odsto od dopremljenih količina vakcina. Interesovanje i dalje postoji, mi pravimo spiskove i ti roditelji će biti obavešteni onog momenta kada vakcina bude stigla u Dom zdravlja, kako bi nam se javili na vakcinaciju - rekla je Ana Milinković, pedijatar Doma zdravlja “Savski venac”.

Ona je objasnila da procedura podrazumeva i potpisivanje saglasnosti, pošto je u pitanju preporučena imunizacija i to za decu uzrasta do navršenih 15 godina, saglasnost potpisuju roditelji, a deca sa petnaest godina i starija mogu sami da potpišu saglasnost.

- Mi gledamo da uvek dođu sa roditeljima, jer znaju da malo odreaguju u tim godinama, mučnine, glavobolje i neka sinkopa se desi. Ukoliko se utvrdi da nema nikakvih kontraindikacija, vakcina se daje, budu kod nas 15 do 20 minuta na opservaciji i ako se utvrdi da je sve u redu, dogovaramo se za termin sledeće doze vakcine - rekla je Milinković.

Uzrast koji je odobrio Fond je od 9 do 19 godina.

Prema njenim rečima, cilj je da se deca vakcinišu pre kontakta sa humanim papiloma virusom, odnosno pre stupanja u seksualne odnose.

- Nove doze nam stižu iz Gradskog zavoda za javno zdravlje. Mi se nadamo da će stići već tokom ove nedelje. Ispoštuje se režim hladnog lanca, mi imamo frižider gde već inače skladištimo vakcine ovde na pedijatriji, po potrebi i broju najavljene dece tog dana. Vakcine se opet poštujući režim tog dana prenose u školski dispanzer gde se deca vakcinišu - rekla je dr Milinković.

*Gledajte "Happy" kablovske kanale i to: "Moje happy društvo", "Moj happy život", "Moja happy zemlja" i "Moja happy muzika".
Program se emituje kod kablovskih operatera "IrisTV" i "Supernova", a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
"Moje happy društvo" - IrisTV / 171 ; Supernova / 71
"Moj happy život" - IrisTV / 172 ; Supernova / 72
"Moja happy zemlja" - IrisTV / 173 ; Supernova / 73
"Moja happy muzika" - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

TagoviNastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar