3°C

Beograd

Photo: Happy BSC

Izvor: Happy BSC

EKSKLUZIVNO U "DOBRO JUTRO SRBIJO" NA TV HAPPY: Da li je advokate briga za građane ili za svoj džep?

Golden Rose ad

U današnjoj emisiji „Dobro jutro Srbijo“, advokat Marko Slijepčević, novinar Darko Zlojutro, i advokat i novinar Vladimir Vasić dali su svoja mišljenja na temu „Protest advokata: briga za građane ili za svoj džep“. Gosti emisije su dali uvid u razloge zbog kojih je organizovan protest advokata ispred Vrhovnog kasacionog suda i govorili su o opravdanosti ovakvog okupljanja. 

Podsetimo, u poslednje vreme veliki broj građana se upustio u sudski postupak protiv banaka zbog mišljenja da su banke nezakonito naplaćivale pojedine kreditne troškove. Na ovakvo mišljenje pojedinih građana i advokata u velikoj meri je uticalo i mišljenje Vrhovnog kasacionog suda o nezakonosti u postupanju banaka. Sud je u međuvremenu povukao svoje mišljenje, pa je grupa advokata videla to kao osnov za organizovanje protesta. 

PROČITAJTE JOŠ: IZMENJEN REŽIM SAOBRAĆAJA: Radovi na rekonstrukciji natputnjaka!

Govoreći o opravdanosti protesta advokata ispred Vrhovnog kasacionog suda, Marko Slijepčević je objasnio koja je razlika između tzv. advokata „banderaša“ i onih koji se časno bave svojim poslom: 

- Advokati „banderaši“ su jedna negativna pojava, u okviruz advokatske profesije, ali nisu svi advokati koji se bave predmetima protiv banaka „banderaši“. Oni koji zaslužuju taj naziv jesu advokati koji se bave kupoprodajom klijenata što je strogo zabranjeno po  Kodeksu profesionalne etike advokata. 

Takođe, Slijepčević je objasnio i na koji način su neki advokati kršili Kodeks profesionalne etike advokata:  

- Ono gde se desilo najozbiljnije kršenje Kodeksa jeste slučaj u kom advokati nisu uzimali naknadu za svoje usluge i čak su išli korak dalje i plaćali takse, iako su naši klijenti oni koji treba da ih plaćaju. To je jedna profesionalna katastrofa i degradacija protiv koje sam bio u startu.

PROČITAJTE JOŠ: MINISTAR RUŽIĆ NAJAVIO: Od ponedeljka će biti umanjen broj škola koje rade po kombinovanom modelu nastave

Ipak, advokat Slijepčević smatra da nisu svi advokati koji su se našli na protestu, došli na okupljanje iz nečasnih namera. Slijepčević je naglasio i presudnu ulogu mišljenja Vrhovnog kasacionog suda koje je navelo neke od advokata da se upuste u ovakav vid sudskog postupka: 

- Ima i kolega koje su dolazili do ovakvih predmeta na savestan način. Oni su preko svojih klijenata dolazili do predmeta i takođe preko bankarskih kredita koje su već imali. 

- Pre tri godine postojalo je mišljenje Vrhovnog kasacionog suda da su troškovi obrade kredita naplaćivani nezakonito kao i da je klauzula o osigurajnu stambenih kredita rađena na nezakonit način. Mnogim kolegama je to dalo osnov da pokrenu niz postupaka i time se stvara „masovna tužba“ koja predstavlja pored pravnog i politički problem. 

- Da li Vrhovni kasacioni sud ima pravo da promeni mišljenje u toku postupka? Vi u sred postupka dobijate izmenu mišljenja gde prvostepeni sudovi, koji su u sto posto slučajeva usvajali tužbene zahteve, sada imaju nalog, odnosno mišljenje Vrhovnog kasacionog da odbiju te zahteve. 

PROČITAJTE JOŠ:  VRŠNJAČKO NASILJE: IŠČAŠILE VILICU devojčici i NASTAVLJAJU SA PRETNJAMA

Iako je ukazao na potencijalnu ulogu mišljenja Kasacionog suda u izazivanju protesta, Slijepčević je ostao pri stavu da protest, kao način borbe sa odlukama institucija, nije adekvatan: 

- Gledajući sa te strane, protest zbog ovoga može da ima osnova, ali sam ja protiv takvog vida borbe, jer pravnu borbu treba voditi na sudu. Ovaj predmet predstavlja ustavno-pravni problem i time treba da dođe na dnevni red u Ustavnom sudu koji je jedina viša pravna instanca od Vrhovnog kasacionog suda. 

Novinar Darko Zlojutro je takođe dao svoje mišljenje o dešavanjima ispred Vrhovnog kasacionog suda: 

- Većina građana je u kreditima zbog toga što nisu sebi mogli da dozvole luksuz da žive bez kredita. Na protestima sam video advokate u pokušaju, one koje kada biste im svukli i prodali svu skupu, markiranu odeću, obuću, satove, itd. mogli biste da kupite dosta dobrih automobila i oni se sad bore za građane. Plašim se da će u svemu ovome deblji kraj izvući građani koji su u kreditima. Ne podržavam one koji ostavljaju oglase na banderama i mame klijente. Ne verujem u dobre namere advokata koji protestuju i koji bi time da se proslave ili ušićare još koji dinar. –izjavio je Zlojutro 

PROČITAJTE JOŠ: REKLI DA ĆE SE SAMI IZLEČITI: Bračni par iz Trstenika zaražen koronom odbio bolničko lečenje, oboje preminuli

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije, Vladimir Vasić, dao je svoje mišljenje o legitimnosti i mogućim negativnim posledicama advokatskog protesta i brojnih tužbi koje su pokrenute protiv banaka: 

- Poslednjih nekoliko godina pričamo da imamo 100 tužbi koje ukazuju da imamo problem.  Svako od nas može da izađe na Google i vidi stavove kasacionih sudova iz drugih zemalja u kojima sasvim jasno stoji da banke imaju pravo da naplaćuju naknadu ukoliko su to jasno naglasili klijentu i iskazali kroz efektivnu kamatu stopu. 

Vasić je takođe govorio i o transparentnosti odluke Narodne banke Srbije o jedinstvenom načinu obračuna efektivne kamatne stope: 

- Od 2005. Godine odlukom Narodne banke Srbije o jedinstvenom načinu obračuna efektivne kamatne stope sve banke su poravnate u smislu da klijent jasno zna šta plaća. Očigledno da stavom iz 2018. To nije bilo dovoljno jasno pojedinim sudijama i otuda toliki broj tužbi i presuda protiv banaka.  Mi bankari radimo na pvoerenju, mi vama dajemo nečiji novac, a vi nama taj novac vraćate. Poslednjih nekoliko godina imamo rast štednje od 400% u dinarima i 35% u evrima, imamo rast privredne aktivnosti, imamo nikad niže kamatne stope, rast društvenog proizvoda i rast plata na konto toga, što je sve dobro i za građane i za privredu. 

PROČITAJTE JOŠ: UVEDENE KOVID PROPUSNICE: Medicinski fakultet u Beogradu uveo nove uslove za prisustvovanje nastavi

Što se tiče negativnih posledica koje mogu da uzrokuju brojne tužbe protiv banaka, Vasić je izjavio sledeće: 

- Dobro je da čovek ima mogućnost da uzme kredit, a znate onu situaciju kada vam je potreban kredit, a ne možete da ga dobijete. Nemojte da dođemo u tu situaciju. 

Takođe, Vasić je i predočio predlog banaka za rešenje aktuelnog problema, a takođe se osvrnuo i na moguće ciljeve advokatskog protesta: 

- Ukoliko klijenti povuku tužbu, mi im nećemo naplaćivati naknadu. Moj savet je da se vratimo u normalan poslovan odnos, odnos poverenja. Mi želimo stabilnu ekonomiju i stabilnost je ključna reč za sve nas. 

- 200,000 tužbi puta 400 evra po kompletnoj usluzi advokata donosi  profit od 80 miliona evra advokatima i to može da bude sasvim dovoljan motiv za organizaciju protesta i borbu za taj novac. 

PROČITAJTE JOŠ:  BRNABIĆ: Uvođenje Kovid propusnica sve izvesnije, cilj da se mladi vakcinišu protiv korone

Na pitanje da li postoji opasnost da određene strane banke napuste naše tržište zbog ovakvih procesa, odgovor je: 

- Sve vreme dok traju sporovi, novac je blokiran i zbog toga raste cena kredita koju na kraju plaćamo svi.   

U nastavku, advokat Slijepčević je izrazio neslaganje sa predlogom rešenja koji je predočio Vasić:

- Postoje savesne kolege koje su upale u zabludu zbog stava Kasacionog suda i koje su ušle u proces sa stopostotnom sigurnošću da će on uspeti. Ovi ljudi moraju da budu zaštićeni od strane Ustavnog suda. Moj predlog je da se postignu sudska poravnanja, dakle, da se kolegama prizna rad do ovog trenutka i da se nakon toga spreči priliv novih tužbi. Povlačenje tužbi, po meni, nije pravično rešenje. - rekao je Slijepčević u "Dobro jutro Srbijo".

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Ukoliko ste propustili neku od emisija posetite naš You Tube kanal i budite uvek u toku https://www.youtube.com/channel/UCQEXV1FhjpMXVYIJJCQPfLg

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad