11°C

Beograd

Photo: nbs.rs

Izvor: telegraf

BLIŽIMO SE DANU ŠTEDNJE: Da li je bolje da se štedi u dinarima ili evrima?

Golden Rose ad

Srbija dočekuje Svetski dan štednje 31. oktobar, i ove godine uz nove najviše iznose dinarske i devizne štednje, pri čemu je štednja u nacionalnoj valuti prvi put premašila 100 milijardi dinara, beležeći brži rast od devizne već devetu godinu, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

U prethodnih devet godina, dinarska štednja je povećana gotovo šest puta, odoson za čak 83 milijarde dinara, i krajem septembra 2021. godine je dostigla 101,5 milijardi. Više od polovine ukupnog rasta ostvareno je u poslednje tri godine, oko 45 milijardi dinara u odnosu na kraj septembra 2018. godine.

PROČITAJTE JOŠ: OVAKO NAS VIDE AMERIKANCI "Znam da je Srbija lepa zemlja": Anketa sa Tajm Skvera

Prosečan rast štednje od 2013. ka ovamo iznosi više od devet milijardi dinara godišnje, što je šest puta više nego u periodu pre 2012. godine, kada se povećavala za 1,5 milijardi. Samo u proteklih godinu dana, od oktobra 2020. godine, štednja u domaćoj valuti povećana je za oko 14 procenata.

PROČITAJTE JOŠ: Mika Aleksić danas pred sudom!

U istom periodu i devizna štednja beleži rast, iako nešto umereniji u poređenju sa dinarskom - sa 8,3 milijarde evra s kraja 2012. godine povećana je na 12,3 milijarrde . evra na kraju septembra 2021. Rast štednje rezultat je unapređenja ukupne makroekonomske pozicije Srbije u proteklom periodu, čemu je doprinelo odgovorno vođenje ekonomske politike, ocenjuje NBS.

Od sada naše vesti možete čitati i na zvaničnom Twitter nalogu HappyBSC portala.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad