10°C

Beograd

Photo: Happy BSC

Izvor: Happy BSC

"KRIMINALNA INFEKCIJA": Pojam od koga strahuju porodice zatvorenika, OD JEDNE GODINE, DO DESET!

"U velikom si problemu"

VESTI KOJE SU OBELEŽILE DAN

Nezaboravno popodne u pustinji: Vučić oduševljen dočekom (FOTO)

UŽAS U SREMSKIM KARLOVCIMA: Upucao sebe naočigled devojke!

OTAC OPTUŽENOG NIŠLIJE: Ne znam šta me je snašlo, svuda su naslovi da mi je sin manijak zbog "Telegrama"

Večeras, ekskluzivno na Happy televiziji, emitovana je ispovest života sa one strane zakona.

Samo jedan pogrešan korak bio je dovoljan da se Ivan Stevanović nađe u zloglasnom mađarskom zatvoru!

Obešeni robijaši po hodnicima, naoružani stražari do zuba, i batine od gubitka svesti... Sve je ovo samo deo surove priče.

U novoj epizodi "Iza brave" Ivan Stevanović opisuje svoje iskustvo iz jednog mađarskog zatvora, u kojem je završio posle hapšenja zbog prevoza narkotika.

- Ima u Mađarskoj jedan zatvor, zove se Čilag. Kad uđete, bukvalno vam se ruše svi snovi. Znao sam da imam nešto nelegalno i primetio sam da se nešto dešava, tačnije da su me čekali. Idete u šetnju sa ljudima koji su osuđeni na doživotnu, bez prava izlaska. Lice tog carinika neću nikad da zaboravim kad je uzeo bušilicu, izbušio dno gde je bila sakrivena droga i rekao mi na engleskom da sam u velikom problemu.

Sve je počelo 2013. godine kada je uhapšen na mađarskoj granici.

"znao sam da imam to nešto nelegalno sa sobom"

- Čekali su me. Krenuo sam lagano ne sluteći da mogu upasti u problem. Odjednom su se sjatili, granična policija. Mogu slobodno da kažem, s obzirom da pre toga niakda nisam bio u zatvoru. To je najgori osećaj kada znaš da ideš na robiju - počinje ispovest Ivan.

- Carenik me odveo u garažu, sa sve psima. Lupao je po kavezu, a nikada neću zaboraviti njegovu facu kada je uzeo bušilicu, našao drugo i rekao mi: 'U velikom si problemu'- naveo je Stevanović

Droga je nađena i tu počinje pakao za Ivana.

PAKOVANJE DROGE

Forenzičar Nenad Šipka objasnio je da kriumčari droge, najčešće stavljaju drogu sa kafom, jer ona delimično neutrališe miris kokaina.  Te je službenim psima teže da je nađu. 

- Samo postojanje kafe, međutim, već daje sumnju - rekao je Šipka.

psiholog andonovski: pROCEDURA PRIJEMA U ZATVOR

- Zatvorenik prolazi prvo psihološke, socijološke i druge testove. Dolazimo do toga gde će se razvrstati. Kako su zatvori mali, zatvorenik bude smešten tamo gde "ne pripada".

Samim tim, od toga zavisi kako će se on (zatvorenik) menjati. Da li će se on prilagoditi populaciji sa kojima će izdržavati kaznu, da li će njegovi kapaciteti biti dovoljni da se odbrani od toga i da se socijalizuje.

Tu se na neki način vodi računa gde će ko biti, ali do te mere za individualni tretman i da smeštaj da bude odgovarajući, to malo teže u Srbiji - objasnila je psiholog.

- Osuđenici se pre svega, kada dođu u zatvor najviše plaše kako će se uklopiti, i da li će biti maltretirani. Kasnije dolaze drugi strahovi, plaše se da će izgubiti kontakt sa porodicom, a dok dobijete posetu, već ćete izgubiti prijatelje.

UBISTVA

- Suicida u Srbiji u zatvorima ima, ali ne kao u drugim zemljama. Po statistici, najgora su 24 časa, ali to znaju oni koji se tim bavi. Na slobodi možete da delujete, ali u zatvoru ne možete da učestvujete. I onda, kada neko čuje da se žena razvodi od njega, ili da im je neko preminuo, ili da su silovani...nemate one ventile kao da slobodi da se rasterete, onda nastupa agresija, ili suicid. Najveći broj samoubistva se izvrši vešanjem. Ako ste tamo, jako teško se spreči to u Srbiji, jer su zatvori prepuni - objašnjava psiholog.

SAMOPOVREĐIVANJE - VIŠE OD MOLBE ZA POMOĆ

Svesni da je sve što žele van zidina zatvora, mnogi dignu ruku na sebe. Samopovređivanje je u zatvoru više od molbe za pomoć.

- Te neke frustracije, ti neki pritisci, dovode do toga da žele da se povrede. Kada se loše osećate, način na koji želete da suzbijete psihološku bol kada vas boji duša, mislite da ćete fizičkom boli neutralisati duševnu. To je vrsta pražnjenja - ističe psiholog.

OSUDE 

Novinar Miroslava Derikonjić objašnjava da je osuda od okoline ogromna.

- Prolaze loše. I drugi osuđenici ih istuku i na druge načine ih sankcionišu - rekla je Miroslava.

Ona je objasnila da ono što se dešava u "spoljnom svetu" isto tako se dešava i u zatvoru. Paralela:

- Ni vi ne volite da vas neko ogovara iza leđa, da priča šefu svašta. Da bi ostvarili bolju poziciju, i veću platu...paraleleni svet. Samo je u zatvoru sve složenije i brže dolazi do sukoba - kaže novinarka.

ZATVOR KAO OPSTANAK: ili ćeš se izboriti, ili će te pojesti

Zatvorski sistem se dugo upoznaje i nikada do kraja. Robijaši kada misle da imaju prevaru,  uprava ih sačeka na krivini. Borba u zatvoru je borba na krivini.

- Svaki dan sam upoznavaju. Imao sam prilike da vidim u šetnjama o čemu se radi. Bilo je problema u zatvoru. Kako je vreme odmicalo, trudio sam se da počnem da kontrolišem neke stvari. Sam zatvor je borba za život i opstanak. Ili ćeš se izboriti ili će te pojesti, pogotovo tamo. Mađarska je policijska država, gde bukvalno 24 sata je policija i krivična dela. Non stop se o tome radi - istakao je Stevanović.

ZATVOR "ČILAG"

- Kada uđete u njega, zaboravite da postoji sloboda. Ne smete da pogledate ženskog radnika, sruše vam se svi snovi. Postoje čuvari u crnom, ne smete da držite ruke u džepovima. Svaka sitnica, idu batine. Same sobe, drvena vrata, bukagije, morate da nosite, svi imate iste uniforme. Taj zatvor je jedna surovost. Tu sam bio dve nedelje u tranzitu. Morao sam da prođem karantin za sledeći zatvor. Nema televizora, miševi šetaju. Idete da šetate sa ljudima koji su osuđeni na 40 godina zatvora. Ti ljudi izgledaju normalno, ali kada saznate za dela koja su uradili...surova priča. Te dve nedelje ne mogu nikada da zaboravim. U drugom zatvoru, ako pokušate bekstvo, ubiju vas. A ako uspete da pobegnete i uhvate vas ponovo, dobijate još pet godina - priča svoje iskustvo Ivan.

Na žalost, u zatvoru se vidi i ono što ne treba.

- Radio sam. Imao sam slobodno kretanje u okviru zatvora. Nosio sam hranu bolesnima. Mogao sam da muljam sa telefonima. U jednom momentu sam ušao u sobu i zatekao obešenog čoveka za cevi sa čaršafom. Plav, modar. Skamenio sam se. Posle deset dana obesio se još jedan. Oni ne mogu da izdrže te drakonske kazne. Njih se odrekne porodica, nemaju pakete i ništa im ne preostaje nego da se obese - navodi Ivan.

On takođe objašnjava i drugi problem:

- Jedan čovek je doživeo infarkt. Ne dao Bog da se razbolite. Samo kažu jedite luk, njih to ne zanima. Mora baš nešto ozbiljno da se desi sa vama, dugo se čeka lekar, zubar tek.

KORUMPIRANI POLICAJCI

- U Mađarskoj su policajci korumpirani. Samo jednom paklicom cigareta, oni su mi čuvali ceo dan telefon. Ne sa svima, ali bilo je mnogo njih sa kojima sam imao dobar odnos.

- Čovek sa kojim sam i dan danas prijatelj, našao mi se u tuđoj zemlji, naš čovek. Po meni je cinkarenje gore od pedofilije. Cinkarenje se ne prašta. Jako sam ponosan na to što ga nisam izdao kada su mu ispali telefoni. Išao sam kod tužioca, da ga namestim, ali moj iskaz je bio bukvalno prazan. I danas se držim tih kodeksa.

RAZVITAK BIZNISA IZ ZATVORA PREKO NOKIJE

- Uspeo sam da ubacim telefone. To me je spasio. Dosta posla sam radio sa psima iz zatvora. Od 22 časa uveče do prvog brojanja sam bio on lajn. Najviše sam pričao sa tadašnjom bivšom devojkom, i zvao sa decu. Sa nokije C2, najboljeg telefona sam napravio logistiku, ponosan sam na to. 

"I JA SAM IH MALTRETIRAO"

Srpski jezik u mađarskim zatvorima nije retkost. To može za robijaše biti olakšanje, ali i otežanje.

- Imali smo problema sa našim ljudima, koji su nama pravili probleme. Ja sam maltretirao onoga ko je zaslužio. Nikada nisam pravio razliku u tome da li je neko klošar ili kriminalac. Imao sam situaciju u Mađarskoj da neki njihov mađarski lik, glavni pretuče čoveka od 50kg sa kojim sa bio dobar. Taj bokser, bilder ga je pretukao. Rekao sam svima da samo izađu iz sobe, fizička konstitucija mu je bila impresivna, ali sam hteo to da rešim. Jedan minut i bio je na podu.

KRIMINALNA INFEKCIJA: OD JEDNE DO DESET GODINA

- Dečko je došao na godinu dana, dobio je deset. Izbo je nekog lika, pa je dobio četiri, pa su mu posle našli nešto, pa dalje...- rekao je Ivan.

- To je oduvek bilo pitanje da li ulaskom u zatvor dolazi do kriminalne infekcije. Da li ćete se vi profilisati. Ulazite i razmenjujete iskustva. Samim tim, ako znaju da nemaju šansu po izlasku, oni posmatraju kao rešenje profilisanje i da budu gori nego što su bili - objašnjava psiholog Andonovski.

POSLEDICA zatvora: KAO DA NISTE POSTOJALI NIKADA

- Mogu da kažem da mi se sada život sređuje. Vuče me porodica, kuća, selo. Vuče me da mi majka kući sprema domaću hranu. Sve te vrednosti su sada došle do izdražaja. Kada sam pao 2013. majci sam rekao izričito da ne uzima od nikoga ništa. Rekao sam joj samo da zapiše ko je pitao za mene. Svi su u početku bili tu, hteli da pomognu, dva, tri meseca. Posle su nestali, neki prijatelji su ostali. Ali, kako vreme odmiče, sve se izbriše, KAO DA NIKADA NISTE POSTOJALI NIKAD - naveo je bivši osuđenik Stevanović.

On danas najviše želi da se posveti deci, i da pokuša da nadoknadi vreme. Kaže da je sa njima stalno, a ponosan je na odnos sa bivšom suprugom. 

Naglašava da ne postoji ništa vrednije od slobode!

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar