6°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: Tanjug

PROTESTI U BUGARSKOJ Blokada Vlade jer mesecima nemaju VODU!

Stanovnici bugarskog grada Pernik protestvovali su danas ispred sedišta vlade u Sofiji zbog višemesečne nestašice vode zahtevajući hitne mere kako bi se rešio taj problem koi su opisali kao moguću humanitarnu krizu.

Demonstranti su izrazili sumnju da iza nestašice vode u tom industrijskom gradu stoje podmićivanje i nesposobnost, i upozorili da će rezervoar na brani Studena, jedini gradski izvor, biti prazan za dve nedelje, prenosi AP.

Kriza s vodosnabdevanjem u Perniku, gradu udaljenom 30 kilometara zapadno od Sofije, počela je u novembru kada su lokalne vlasti nametnule racionalno korišćenje vode zbog nedostatka zaliha sa obližnje brane.

Početkom januara bugarski ministar za zaštitu životne sredine podneo je ostavku nakon što je optužen za namerno loše upravljanje snabdevanjem vodom grada.

Učesnici protesta nosili su žute prsluke, a organizatori su najavili nove proteste za ponedeljak ispred regionalnog Ministarstva za razvoj, prenosi bugarska BTA.

Proteste su podržali i stanovnici grada Bobov Dol koji imaju drugi problem - zagađenje vazduha, i koji smatraju da je ta zagađenost rezultat spaljivanja otpada u lokalnoj termoelektrani.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar