28°C

Beograd

Photo: Youtube/Printscreen /Through My Lens

Izvor: Happy BSC

FENOMEN U MEKSIKU: VRELA SNEŽNA PUSTINJA (VIDEO)

U američkoj državi Novi Meksiko nalazi se božanstvena i neobična pustinja, nazvana „White Sands“-Beli pesak.

Predelom dominiraju snežno-bele, svetlucave dine i pesak koji je mek poput brašna.

PROČITAJTE JOŠ: PUSTINJSKI MENHETN: Najstariji neboderi na svetu (VIDEO)

Sve izlgeda kao ledeno kraljevstvo, iako je temperatura u pustinji veoma visoka. 

Tajna belog peska jeste u njegovom poreklu. Za razliku od običnog peska, koji nastaje od kvarca, ovaj, snežno beli,  je nastao od kristala gipsa. Gipsa ima u zemlji, ali se retko viđa u obliku peska jer je lako rastvorljiv u vodi. Ima ga u morima, jezerima i termalnim izvorima. Kao beli prah, odnosno pesak, može da se pojavi tek kada voda ispari. Na ovaj način se i formirao beli pokrivač u pustinji.

Teren na kom je pustinja Beli pesak, predstavlja plitki bazen okružen San Andres planinama. Smatra se da je pre 100 miliona godina kiša sprala gips iz stena, te se sva  „gipsana“ voda slila u bazen formirajući jezero Lucero. Kada voda iz njega ispari, tle postaje usitnjeno od vremenskih prilika, a peščana zrna postaju finija i mekša. Takav puderasti pesak, vetar lako nanese baš na ovo područje.

PROČITAJTE JOŠ:  BLAGOSTANJE I ENERGIJA: Pet stvari iz kuće koje nikada ne treba da BACATE

Obližnje jezero Lucero, s vremena na vreme se napuni kišnicom, pa opet presuši. 

Ova čudesna putinja se prostire na 700 kilometara kvadratnih. Predstavlja atrakciju zbog blještavih dina koje mogu da budu visoke i do 15 metara.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar