12°C

Beograd

Photo: tanjug

Izvor: HappyBSC

STIŽU KINEZI! Batut izdao upozorenje sa merama koje NIKO DO SADA nije primenio (VIDEO)

Kineski turisti iz Vuhana, epicentra epidemije koronavirusa, koji su proteklih dana boravili u Hrvatskoj i BiH, danas stižu u Beograd, gde nastavljaju svoje putovanje kroz Balkan. Tim povodom Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović–Batut" je izdao saopštenje u kome je naveo postupak koji niko dosad nije primenio, niti savetovao kineskim turistima.

VIŠE OD STO SRBA MOLI: Izvucite nas iz Kine!

Saopštenje Batuta izdato je na srpskom, engleskom i kineskom jeziku. Najvažnija stavka u njemu jeste upustvo ljudima koji dolaze iz zaraženog područja da 14 dana otkako su ga napustili moraju da paze na svoje stanje, tj. da li imaju povišenu temperaturu, kašalj, gubitak daha ili neki drugi od simptoma ovog novog virusa.

To znači da period inkubacije najverovatnije traje 14 dana, što niko drugi sem Batuta dosad nije saopštio.

- Ukoliko ste doputovali iz Narodne Republike Кine, moguće je da ste bili izloženi riziku od infekcije novim korona virusom. Molimo vas da:

- ukoliko ste bili u gradu Vuhan, provincija Hubej, ili ukoliko ste bili u kontaktu sa osobama koje su imale respiratornu infekciju izazvanu novim korona virusom ili nepoznatim uzročnikom, ili ako ste posećivali zdravstvene ustanove u kojima je moglo biti obolelih od respiratornih infekcija izazvanih novim korona virusom, ili ukoliko ste posećivali pijace na kojima se trguje živim ili mrtvim divljim ili domaćim životinjama, u cilju sprečavanja prenošenja infekcije, ali i u cilju zaštite vašeg zdravlja, preduzmete sledeće mere:

PANIKA: SRBI ZBOG KIJAVICE MISLE DA SU DOBILI KORONAVIRUS!

- u narednih 14 dana smanjite kontakte sa drugim osobama u domaćinstvu, na radnom mestu ili na javnim mestima,

- ako osetite simptome infekcije organa za disanje (povišena temperatura, kijavica, kašalj, curenje iz nosa, otežano disanje ili drugo), odmah stavite masku preko usta i nosa, pojačate higijenu ruku (pranje toplom vodom i sapunom), izbegavajte kontakte sa drugim osobama, koristite maramicu kad kijate ili kašljete, i pozovite telefonom epidemiologa instituta ili zavoda za javno zdravlje nadležnog za područje u kome boravite (lista je data na kraju teksta). Od epidemiologa ćete dobiti uputstva o daljem postupku. Molimo vas da u potpunosti postupate u skladu sa dobijenim uputstvima - saopštili su iz Batuta.

Kako su dodali, za hitne situacije za sve putnike koji dolaze iz grada Vuhan ili drugih oblasti iz Кine gde je detektovan virus novi korona virus, ukoliko imaju simptome respiratornog oboljenja sa povišenom telesnom temperaturom, mole ih da se jave na telefon broj 064 8945 235 koji je otvorilo Ministarstvo zdravlja.

Oni su dodali da je u NR Кini došlo do epidemije respiratornih infekcija izazvanih novim korona virusom (2019-nCoV). U proteklih nekoliko nedeljaobolelo je  više stotina osoba kod kojih je infekcija potvrđena, a pretpostavlja se da ima više hiljada neprepoznatih inficiranih osoba. Bolest je za sada potvrđena u više od 20 provincija u NR Кini, kao i u nekoliko drugih zemalja kod osoba koje su doputovale iz područja grada Vuhan u kome je epidemija i počela. Do sada je zabeleženo i oko četiri odsto smrtnih ishoda među potvrđenim slučajevima.


PROČITAJTE JOŠ

STIŽU KINEZI! Batut izdao upozorenje sa merama koje NIKO DO SADA nije primenio (VIDEO)

NOVAK ODAO POČAST KOBIJU Teniser se pojavio u dukserici sa brojevima 8 i 24 (VIDEO)

OŠTRO UPOZERENJE GRADA BEOGRADA Bageri nastavljaju da ruše (VIDEO)

STEFANOVIĆ: Vučić se uskoro sastaje sa Đukanovićem! SMIRIVANJE TENZIJE U REGIONU!

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti