0°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: Tanjug

MERE U JOŠ JEDNOM GRADU U SRBIJE Od sutra brojne zabrane

Usled pogoršanja epidemiološke situacije, izazvane širenjem zarazne bolesti covid-19, Štab za vanredne situacije Kruševca doneo je odluku o proglašenju vanredne situacije na teritoriji tog grada.

Odluka je doneta u skladu sa predlogom Zavoda za javno zdravlje Kuševac, a donete mere stupaju na snagu u sredu, u sedam sati, navedeno je na sajtu grada.

Propisana je zabrana okupljanja više od pet osoba u zatvorenom i na otvorenom prostoru ukoliko nije moguće obezbediti fizičku distancu od dva metra i odgovarajuće mere zaštite (nošenje zaštitne maske i/ili vizir i rukavica).

Takođe, zabranjuje se organizovanje svečanosti (svadbe, rođendani, proslave krštenja) kao i sportske i druge manifestacije zabavnog karaktera (koncerti, utakmice...). Ograničava se rad ugostiteljskih objekata od sedam do 20 sati.

U svim obrazovnim ustanovama odložiti okupljanja (dodela svedočanstva, diploma i drugih skupova). Prijemni ispiti i upis učenika u obrazovnim ustanovama potrebno je organizovati uz primenu svih mera zaštite (fizička distanca od dva metra, nošenje maske i /ili vizira i rukavica).

U zatvorenom prostoru (javne ustanove, javna preduzeća, privredna društva, banke, pošte, trgovinski objekti, tržni objekti, kladionice, verski objekti i druge radne organizacije) uvesti obavezno nošenje maski i/ili vizira uz redukovanje broja ljudi na određenom prostoru kako bi se distanca od dva metra ispoštovala.

Preporuka je da u ovim objektima ukoliko postoje kafeterije/menze i slični prostori gde se prodaju i služe voda, sokovi ili hrana, ne rade do daljnjeg kako bi se smanjilo okupljanje većer broja osoba na jednom mestu i skratilo vreme boravka u zatvorenim prostorima.

Rad tržnih centara je moguć uz poštovanje zabrane okupljanja ljudi, uz obavezno poštovanje fizičke distance u lokalima i drugim objektima unutar tržnog centra.

U javnom prevozu (gradski, međugradski, i drugi organizovani prevoz) obavezno je nošenje zaštitne maske i/ili vizira (vozači, redari, kontrolori i putnici) uz redovno provetravanje i dezinfekciju vozila.

Propisuje se i zabrana rada otvorenih i zatovorenih bazena, SPA i Wellneš centara.

Preporuka je da vrtići i predškolske ustanove sprovedu sve mere zaštite u skladu sa uputstvima nadležnog ministarstva. U parkovima, dečjim i sportskim igralištima i tokom vežbanja na otvorenom prostoru, dozvoljeno je okupljanje do pet osoba. Ne preporučuje se boravak u grupi koju čini više od pet osoba, osim ako ne žive u istom domaćinstvu i u kojem inače ne primenjuju meru fizičkog distanciranja.

U verskim objektima, i prilikom verskih obreda ( krštenja, pričešća, venčanja, opela i dr.) sprovoditi sve mere lične zaštite. Rad kozmetičkih, frizerskih salona, salona lepote, fitneš-centara i teretana organizovati uz sprovođenje svih mera zaštite od strane zaposlenih (nošenje zaštitne maske, vizira i rukavica).

U svim objektima javne namene (javne ustanove, javna preduzeća, privredna društva, banke, pošte, trgovinski objekti, tržni centri i drugi) potrebno je sprovoditi čestu dezinfekciju - minimum jednom dnevno odgovarajuhim dezinfekcionim sredstvima po preporukama Ministarstva zdravlja Srbije.

Preporuka da se u stambenim zgradama (upravnici) sprovodi minimum jedanput dnevno dezinfekcija zajedničkih prostorija uz upotrebu adekvatnih dezinfekcionih sredstava po preporuci Ministarstva zdravlja (ulaza, hodnika, stepeništa, liftova, podruma, vešernica i sl.)

Takođe, preporuka javno komunalnim preduzećima je da sprovode što češće (minimum jednom dnevno) pranje ulica i javnih površina uz upotrebu adekvatnih dezinfekcionih sredstava po preporuci Ministarsva zdravlja.

Nadzor nad sprovođenjem propisanih mera vršiće Sanitarna inspekcija, Komunalna policija i Komunalna inspekcija, navodi se u zaključcima sa sednice Štaba objavljenim na sajtu Grada Kruševca.

(Kraj) jm/

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti