5°C

Beograd

Photo: youtube/printscreen/Jutarnji Program TV HAPPY

Izvor: Happy BSC

DIREKTORKA KOMPANIJE RIO TINTO U "DOBRO JUTRO SRBIJO": Veliki broj stručnjaka radi na projektu rudnika u Srbiji - sve će biti JAVNO!

Gost jutarnje emisije "Dobro jutro Srbijo" bila je Vesna Prodanović, direktorka RioTinto. Objasnila je kako teku radovi na novim projektima.

Kakva je sudbina projekta Jadar?

- Mi ćemo imati podzemni rudnik, to je jako važno. Naš Jadarit je podzemni rudnik. Kada bismo izvadili sve i ostavili rupu, naravno da bi se sleglo sve, ali biće sve sa stubovima, tako da neće doći do urušavanja. Ovaj projekat ima veliki uticaj na životnu sredinu. Otkup zemljišta je na dobrovoljnoj bazi. Nije izbor Rio Tinta da kupuje zemljjište, nije oduzimanje imovine i zemljišta. Postoje i parcele do kojih pravno ne možemo doći, rekla je Vesna Prodanović za Happy tv.

VAŽNO:

OTKRIVEN MOTIV BELIVUKOVOG NAPADA U "VIKEND JUTRU": Oni na izborima ne mogu pobediti, osim ako ne LIKVIDIRAJU VUČIĆA!

PREDSEDNIK VUČIĆ: "Otvoreni Balkan" je ISTORIJSKI KORAK ZA REGION - nada, odgovornost i obaveza za bolju budućnost!

NOVE LIKVIDACIJE KLANA BELIVUKA: Pri kraju veštačenje i prikupljanje materijalnih dokaza!

LINTA: Neće biti trajnog mira na prostoru bivše Jugoslavije, dok god HRVATI NE OSUDE GENOCID NAD SRBIMA!

Predsednik je podsetio kako je izgledao Borski rudnik ranije, i kako izgleda danas kada radi.

- Bor je bio jedan odličan projekat za Srbiju. Ako bi se Jadarit realizovao, mogli bismo litijumom da snabdevamo 60 odsto Evrope. Bornu kiselinu ćemo praviti. Kada budemo počeli sa proizvodnjom, borati će nas postaviti na 3. mestu u svetu. On se koristi u elektronici, za đubrivo, za građevinske konstrukcije... Planiramo proizvodnju litijuma isključivo od Zelene energije. Rio Tinto je potpuno prestao sa upotrebom crne energije, uglja, naglasila je.

- Cela evropa se sada bavi istraživanjem litijuma. Litijuma ima na svetu, u okeanima, ali ga nije moguće ekstrakovati. Ono što je naša prednost je što je on već pronađen, i imamo overene rezerve. Mi smo na pragu da ga proizvodimo, a na drugim mestima u Evropi trebaće više, rekla je Vesna Prodanović. 

- 2,4 milijarde je kapitalna investicija da bismo izgradili rudnik Bor, odn. za izgradnju postrojenja. Rudna renta je 2, 2 i posto, mi rentu primenjujemo na finalni posao.

Rio Tinto podržava svaku inicijativu da proizvode prodajemo ovde, a taj proces je tehnički. Živećemo dobro kao Srbi u Srbiji. 

Čeka ze završna faza pribavljanja dozvola. Rad se očekuje ne pre 2026. godine. 

- Postoji niz koraka koja svaka kompanija mora da preduzme, da bi se dobile dozvole i počelo sa radom. Ne mogu da smatram referendom lošu stvar, jer se tako iskazuje volja građana. Imamo veliki broj stručnjaka koji sarađuju na projektu. Nije u interesuju kompanije da se išta krije. Regulativa i zahteva da sve bude javno. Ovo je nešto što je toliko dobro za Srbiju i može da doprinese ekonomskom razvoju, rekla je Vesna Prodanović.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar