5°C

Beograd

Photo: Happy BSC/

Izvor: Happy BSC

MINISTAR BRANKO RUŽIĆ ZA TV HAPPY: Danas TIM ZA ŠKOLE odlučuje o početku drugog polugodišta! Predškolske ustanove će sigurno raditi

Početak drugog polugodišta se još razmatra.  Više od 18.000 zaraženih. Danas u 14.30 zaseda Tim za škole i donosi odluku. 

Branko Ružić, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u "Dobro jutro Srbijo" na TV HAPPY rekao je:

-Danas imamo konsultacije. Tim za škole četvrtkom donosi odluku. Danas u 14.30 ćemo imati  Tim za škole. Konsultovaćemo se i sa premijerkom.  Sagledaćemo sve brojke. Dobijamo brojke i iz Batuta koje uzimamo u obzir.  Ništa epohalno mnogo se neće dogoditi. Ovih dana se pojavljuju šture informacije, bez mnogo objašnjenja. Forsiraju se informacije koje nisu utemeljene. Ne shvatam forsiranje tih informacija koje nisu utemeljene. Brojevi su ti koji opredeljuju model obrazovno.-vaspitnog  rada od ponedeljka. Da podsetim, 24. počinje drugo polugodište u centralnoj Srbiji. U Vojvodini je to već počelo. Dogovorili smo da danas donesemo odluku spram onog što zdravstveni deo Kriznog štaba smatra da je moguće. Nisam siguran po kom modelu će ići. Smatram da bi bilo dobro da se ide prema neposrednom modelu. Ono što je sigurno je da će predškolske ustanove raditi. Takođe i prvi ciklus osnovnih škola.  Nadam se i drugi ciklus. Srednje škole još razmatramo da li će biti kao i u Vojvodini. Trebalo bi bar blago razdvojiti decu. Važno je da ako imamo kombinovani model, da li će deca pratiti od kuće nastavu ili iz kafića.U drugim zemljama koje su bile hermetički zatvarane, škole su radile. 

Ministar dalje je kazao:

-Kada smo uradili jedan pilot testiranja u malom broju škola, digla se velika buka od strane roditelja. Nisu prihvatili. Logično je da roditelj testira dete, ali smo dali preporuku da ako uoče simptome dodu kod pedijatra. Roditelji jesu pokazali veliko razumevanje za sve ovo vreme, a nastavnici su podneli veliku žrtvu. Na snazi su i dalje sve epidemiološke mere u škola. Ne možemo zaboraviti da se i dalje nose maske. Danas ćemo sve saznati po kom modelu će ići od ponedeljka, ali o tome odlučuju samo brojke. Ne bi trebalo gajiti iluziju da deca ne mogu da prenesu. Svakako mogu da vode ka zaražavanju. 

Vakcina

-Glavna sttvar je imunizacija. Vakcina ima, ali i dalje nemamo ohrabrujuće brojke, a to je jedino što bi trebalo da uradimo da bismo  pobedili ovu pošast. Omikron se lakše podnosi i nadam se da je to signal da smo blizu kraja. Danas ćemo i definisati i kako će karantin za decu da izgleda. 

Mere

-Na sednicama je dobro da se čuju argumenti i jedni i drugi. Oni su stručni ljudi i traže najbolje rešenje. Saglasan sam da Srbija ne može ad stane, ali zdravlje je najvažnije. Krizni štab jeste mesto gde se odnose odluke koje nisu mnogo rigorozne. Ima primera zemalja koje su bile zaključane, a mnogo zaraženih. Naša zemlja vrlo odgovorno pristupa problemu i vodi računa o svim sferama. Pre izbijanja plamentarne epidemije, dosta se radilo na digitalizaciji. Spremni smo za nastavu na daljinu. Imamo armiju vrednih nastavnika koji su se spremali za ovakvu nastavu. Niko nije znao da će biti korona, ali smo radili na modrernizaciji. 

Nadoknada

-Samo dva radna dana imamo da nadoknadimo zbog kratkog raspusta koji je bio. To će biti lako. Nadam se da neće biti više. 

Ekskurzije

- Ne mogu na sopstvenu odgovornost da organizuju ekskurzije. Dakle, spram semafor modela, ukoliko je destinacija u zelenoj zoni,  onda obaveštavaju nas i ići će ukoliko je to moguće. Ali, to je formalna odluka. Nažalost situacija je sad drugačija, oscilacije su u brojkama i zahteva dogovore i pregovore. 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Ukoliko ste propustili neku od emisija posetite naš You Tube kanal i budite uvek u toku https://www.youtube.com/channel/UCh1-xopKMTD73yhkDkur3Rw

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar