15°C

Beograd

Photo: Instagram/printscreen/buducnostsrbijeav

Izvor: Novosti

VUČIĆ NAKON SEDNICE SAVETA ZA NACIONALNU BEZBEDNOST: Srbija ne prihvata uslove! Tražimo hitan odgovor od EU - postoji li Briselski sporazum (VIDEO)

Golden Rose ad

Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, na kojoj je glavna tema dešavanje na Kosovu i Metohiji, završena je. Predsednik Aleksandar Vučić obratio se javnosti.

Nakon sednice, predsednik Vučić obraća se javnosti.

- Moram da priznam da sam zadovoljan stanjem i kako borbene gotovosti, tako i moralom i motivisanošću ljudim da unapređuju naše kapacitete, ali i svim onim što nas čeka, a to je naoružavanje naše vojske i policije što je već ranije ugovoreno. Razgovarali smo o situaciji na Kosovu i Metohije, posebno posle kriminalne akcije režima iz Prištine. Ja sam tokom jučerašnjeg dana, a i jutros dobio predlog kako bi trebalo da izgleda kompromisno rešenje, ali sam ga odbio. Sit sam politike svršenog čina. Da je Srbija prihvatila, odmah bi se povukle ROSU jedinice, ali mi ne prihvatamo uslove.  - rekao je Vučić.

- Povlačenje svih trupa sa severa KiM, povratak na pređašnje stanje, pa da onda odgovaramo. Tražimo hitan odgovor od EU, postoji li Briselski sporazum u pravnom prometu. Moramo da vidimo da li taj sporazum postoji ili ne. Zajednica srpskih opština je suština Briselskog sporazuma. Insisitiraćemo i na hitnom puštanju Ivana Todosijevića jer je on osuđen suprotno Briselskom sporazumu. Takođe, zahtevamo da se hitno izdaju licence za dve srpske kompanije za trgovinu električnom energijom. Mi ćemo za Srbe sa KiM obezbediti uvek osnovne namirnice i moći će da žive. Dodatne mere ćemo razmatrati u narednih nekoliko dana. Na ovaj način želimo da pokažemo da želimo mir - rekao je presednik.

- Neće biti pogroma kao što je bilo 2004. godine, kao što neće biti ni Oluje, ni Bljeska - ponovio je predsednik.

- Veliki pozdrav srpskim junacima koji su celu noć i ceo dan izdržavali albanski teror. Ti ljudi su ponos Srbije i hvala im što čuvaju svoja ognjišta.

 O "slučaju voz"

-Mi hoćemo da dolazimo u Brisel, a vi nećete da primenjujete Briselski sporazum - dodao je Vučić i podsetio na slučaj voza na kome su bili oslikani manastiri.

- Na tom vozu su bili oslikani srpski manastiri. To je bila strašna uvreda za albanski narod, taj voz nije stigao ni do 30 km od administrativne linije, ali su zato oni zauzeli sever KiM dugim cevima. Sećate li se ko je tada bio kriv? Naša strana. A kada oni nešto urade onda su krive obe strane. To je sušta istina i tako stvari stojeI za to su bili krivi Srbi - rekao je Vučić.

PROČITAJTE JOŠ: DANAS NA JARINJU ZNATNO VEĆI BROJ SRBA NEGO JUČE: Donose hranu i odeću, a pripadnici jedinica Rosu trenutno neprimetni

O izjavama Zorana Milanovića

- Ja ga razumem, on je veliki i iskreni prijatelj Srbije, i on želi Srbiju da vidi u EU, i ja mu u tome smetam. Ali to neće promeniti činjenicu da će Srbija da pretekne EU.  Neće se promeniti to da na njegove niske i plitke uvrede, odgovaram uvredama. Da ga vređam ne pada mi na pamet, on je izbor hrvatskog naroda, a narod da vređam ne pada mi na pamet - poručio je srpski predsednik.

O predlogu Kvinte koji je odbio

- Ne bi nam više oduzimali tablice, ali ne može. Ne može. Poštujemo mi dobru volju EU, čestitamo im na svemu, ali te šibica fazone koje Albanci pokušavaju da nam poture, pa trećina nama... Ne želimo. Ja sam izabrao da kažem "Ne", iako mi je mnogo lakše da kažem "Da". Ali ne može. Jedino rešenje je povlačenje svih trupa sa severa KiM, povratak na pređašnje stanje, a onda možemo da idemo da razgovaramo. Mi tražimo hitan odgovor od EU ostaje li Briselski sporazum na snazi ili ne i taj odgovor tražićemo u narednih mesec dana, a ako ga ne bude, to će nam takođe biti znak da taj sporazum više ne postoji - rekao je predsednik.

PROČITAJTE JOŠ:  PUKOVNIK LJUBINKO ĐUROVIĆ ZA "DOBRO JUTRO SRBIJO": Srbija ima obavezu da zaštiti građane Kosova i Metohije!

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Golden Rose ad