12°C

Beograd

Photo: Printscreen/Youtube/Al Jazeera Balkans

Izvor: Tanjug

ZADOVOLJAN MAKRONOVIM PREDLOGOM Predsednik S. Makedonije poručuje:"Francuski predlog je prihvatljiv kompromis!"

Modifikovani francuski predlog je prelazni kompromis za jednu od faza evropskih integracija, u kojoj su važna tri elementa i zato je predlog u ovom formatu prihvatljiv, izjavio je predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski posle sednice makedonskog Saveta bezbednosti.

"Na taj način ukidamo bugarsku blokadu koja traje više od dve godine i omogućeno je formalno otvaranje pregovora. Ostajemo na evropskom koloseku koji je dug i do ovog trenutka ništa ne gubimo, sada je vreme da ovde otvorimo strateški dijalog", rekao je Pendarovski, prenela je MIA. On smatra da bi se prihvatanjem izmenjenog francuskog predloga donela odluka samo o otvaranju pregovora sa EU.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Odluka da se prihvati izmenjeni francuski predlog neće biti istorijski trijumf, niti istorijski neuspeh ili debakl, istakao je Pendarovski. Prema njegovom mišljenju, to nije sudbonosna dilema niti odluka koja će definisati buduće generacije Makedonaca i makedonskih građana. Ovaj predlog uopšte ne podriva makedonski identitet, jer, kako je rekao, čisto formuliše makedonski jezik.

Pendarovski je naglasio da očekuje da će, kada predlog uđe u Vladu, biti doneti zaključci vlade, a od dana kada pregovori počnu do završetka, bez obzira kada to bude, ako bude bilo kakvih dodatnih pokušaja Bugarske ili bilo koje druge strane da promene makedonski identitet, istoriju, jezik, Severna Makedonija će se povući iz tih pregovora.

MAKEDONCI PROTIV MAKRONOVOG PREDLOGA Protest ispred zgrade vlade u Skoplju pod motom "Ultimatum - Ne hvala"!

On je izrazio uverenje da u razgovorima sa visokim evropskim i svetskim predstavnicima nije stekao utisak da iko želi da uništi makedonski narod i državu. "Uveren sam da nismo mogli da postignemo više od pozicije kandidata za članstvo", rekao je Pendarovski po završetku sednice Saveta bezbednosti, obrazlažući svoje stavove u vezi sa izmenjenim francuskim predlogom.

*Gledajte "Happy" kablovske kanale i to: "Moje happy društvo", "Moj happy život", "Moja happy zemlja" i "Moja happy muzika".
Program se emituje kod kablovskih operatera "IrisTV" i "Supernova", a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
"Moje happy društvo" - IrisTV / 171 ; Supernova / 71
"Moj happy život" - IrisTV / 172 ; Supernova / 72
"Moja happy zemlja" - IrisTV / 173 ; Supernova / 73
"Moja happy muzika" - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

TagoviNastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar