6°C

Beograd

Photo: Printscreen/Youtube/SenatorShaheen

Izvor: tanjug

Američka senatorka Džin Šahin predstavila je predlog zakona o podršci Zapadnom Balkanu: "SAD da učine sve da Srbija nastavi da gleda ka Zapadu"

Senatorka Džin Šahin, koja je nedavno zajedno sa nekolicinom kolega predstavila dvostranački predlog zakona o američkoj podršci Zapadnom Balkanu, kaže da je reč o pokušaju da se obnovi fokus SAD na zemlje regiona.

Ona je u razgovoru za Glas Amerike za Severnu Makedoniju, rekla da su učvršćivanje demokratije, podsticanje ekonomskog napretka i suzbijanje korupcije načini da se odvrati štetni uticaj.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

"Ovaj zakon je pokušaj da se obnovi fokus na zemlje zapadnog Balkana, na značaj nastavka napretka tih zemalja ka zapadu, integraciji u EU i potpuno formiranim demokratijama, i to je suštinski cilj zakona. Rešavanje problema korupcije je važan deo toga, i ovaj predlog daje ovlašćenja državnom sekretaru da pruži tehničku pomoć zemljama koje traže pomoć u rešavanju problema korupcije“, izjavila je senatorka Šahin.

Prema njenim rečima, SAD moraju da učine sve što mogu da podstaknu Srbiju da nastavi da gleda ka Zapadu.

"Jedan od elemenata zakona je mogućnost da se uvedu sankcije protiv pojedinaca i zvaničnika u regionu, i mislim da je to važno kada razmišljamo o tome kako da odvratimo ljude od ulaska u angžamane i saradnju sa Rusijom ili bilo kim drugim, u širenju dezinformacija, sajber napadima, ili pokušajima podsticanja etničkih podela, jer znamo šta se događa u tom slučaju, videli smo to u prošlosti“, rekla je Šahin.

GORAN RAKIĆ O ZLOČINU U GORAŽDEVCU: "Dok god nemamo imena ubica srpskih žrtava do međusobnog pomirenja i poverenja ne može doći"

Zakon o demokratiji i prosperitetu Zapadnog Balkana, čiji je cilj da se podrže ekonomski razvoj i borba protiv korupcije, ali kojim se predviđaju i sankcije onima koji ugrožavaju stabilnost regiona ili su umešani u korupciju, predat je Kongresu nekoliko meseci pošto je grupa senatora uključena u njegovu izradu posetila region.

Obrazlažući inicijativu, senatorka Džin Šahin navela je da je odnos Sjedinjenih Država sa Zapadnim Balkanom od prelomnog značaja u vreme ruskog rata u Ukrajini, i jasnih ambicija ruskog predsednika Vladimira Putina da širi maligni uticaj po istočnoj Evropi, podseća Glas Amerike.

Kosponzori zakona su demokratski senatori Ričard Durbin, Kris Van Holen, Ben Kardin i Kris Marfi i republikanski senator Tom Tilis.

*Gledajte "Happy" kablovske kanale i to: "Moje happy društvo", "Moj happy život", "Moja happy zemlja" i "Moja happy muzika".
Program se emituje kod kablovskih operatera "IrisTV" i "Supernova", a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
"Moje happy društvo" - IrisTV / 171 ; Supernova / 71
"Moj happy život" - IrisTV / 172 ; Supernova / 72
"Moja happy zemlja" - IrisTV / 173 ; Supernova / 73
"Moja happy muzika" - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

TagoviNastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar