BOSNA I HERCEGOVINA: Zakazan nastavak suđenja generalu Atifu Dudakoviću!

 U Sudu BiH za danas je zakazan nastavak suđenja generalu Atifu Dudakoviću i još 15 pripadnika i komandanata Petog korpusa takozvane Armije BiH za zločine nad Srbima na području Krajine 1995. 

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dudakovića i još 16 pripadnika i komandanata Petog korpusa takozvane Armije BiH za zločine protiv čovečnosti na području opština Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa, Sanski Most i ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području opština Bihać i Cazin.

Osim Dudakovića, optuženi su i Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljdedić zvani Šiljo, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Ale Hodžić zvani Pumparica, Edin Domazet, Ejub Koženjić zvani Ejko i Šeširdžija, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Optužnica ih tereti za ubistvo više od 300 Srba, među kojima najviše civila, uglavnom starije životne dobi, kao i vojnika koji su se predali ili bili zarobljeni i na taj način onesposobljeni za borbu.

Tela jednog broja žrtava pronađena su nakon rata i ekshumirana iz više pojedinačnih i masovnih grobnica, a za nekima od ubijenih još se traga. 

Deo optužnice za Dudakovića odnosi se na ratne zločine počinjene nad žrtavama bošnjačke nacionalnosti, pripadnicima i pristalicama Narodne odbrane Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna, za vreme sukoba u Cazinskoj krajini, na području opština Bihać i Cazin.

Predmet u odnosu na Aleta Hodžića je razdvojen, nakon što je Sud zaprimio nalaz timskog veštačenja i on će biti posebno dovršen kada za to budu stečeni uslovi.

Na ročištu održanom 24. juna, Tužilaštvo je pročitalo iskaz preminulog svedoka Arifa Vukovića koji je ispričao da je zlostavljan nakon što su ga zarobili pripadnici Petog korpusa.

U iskazu je naveo da je, kao šef kabineta predsednika Autonomne pokrajine Zapadne Bosne Fikreta Abdića, 9. jula 1994. godine kod Izačića bio na pregovorima sa predstavnicima Petog korpusa, kada je shvatio da je reč o prevari.

Rekao je da su on i Adis Šabić zarobljeni i skinuti do gola. U jednom trenutku je, kaže, u crnom "golfu" prošao komandant Petog korusa Atif Dudaković i mahnuo im šeširom.

Vuković je rekao da su, vozeći se do Bihaća, sedeli na haubi "džipa" i da su sve vreme udarani. Oko vrata su im stavili kaiš, dali im cveće da mašu i terali ih da drže podignuta tri prsta. Dok su prolazili, rekao je da su neki ljudi aplaudirali, a neki povraćali.

On je dodao da je u kasarnu "Adil Bešić" u Bihaću dovezen go i krvav, te da su ga tokom zarobljeništva ispitivali, tukli i tražili da "priča laži o Fikretu".

Nastavak suđenja zakazan je za 13.00 časova.

 

 

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30  Rano jutro  
06.45  Dobro jutro Srbijo  
11:30  Parovi - Jutarnja kafica  
11:55  Vesti  
12:05  Parovi - Jutarnjakafica  
12:55  Vesti  
13:05  Parovi - Jutarnja kafica  
13:55  Vesti  
14:05  Serija: Kazna  
15:15  Posle ručka  
17:30  Telemaster  
18:10  Serija: Kazna  
19:00  Upoznajte Parove  
22:00  Parovi žurka  
02:30  Parovi - Noćobdije  
04:30  Rano jutro