7°C

Beograd

Photo: Youtube/Printscreen/PLEMENITI CHANNEL

Izvor: Tanjug

POVRATAK KINESKIH ASTRONAUTA: Nakon 90 dana boravka u svemiru uspešno su se prizemljili

Golden Rose ad

Tri kineska astronauta vratila su se danas na Zemlju nakon 90 dana boravka na prvoj svemirskoj stanici svoje zemlje, najdužoj kineskoj svemirskoj misiji do sada.

Nije Haišeng, Liju Boming i Tang Hongbo sleteli su danas svemirskim brodom Šenžou-12 nešto posle 13.30 po lokalnom vremenu nakon što su se juče ujutro odvojili od matične svemirske stanice. 

PROČITAJTE JOŠ: Apple predstavio novi iPhone13 i iPhone13Mini

Državna televizija ČTV prikazala je snimke svemirskog modula sa astronautima koji je padobranima sleteo u pustinju Gobi gde su ga čekali helikopteri i terenska vozila.

Nekoliko minuta kasnije, ekipa tehničara počela je da otvara poklopac kapsule, koji je izgledao neoštećen.

PROČITAJTE JOŠ:  SAMSUNG GALAXY NOTE JE PROŠLOST: Kompanija prestaje sa proizvodnjom ovog modela

Nakon lansiranja 17. juna, komandant misije Nije i astronauti Liju i Tang dva puta su izlazili u svemir da bi postavili mehaničku ruku dužine 10 metara (33 stope) i obavili komunikaciju sa liderom kineske Komunističke partije Si Ðinpingom.

Iako je kineska vojska, koja vodi svemirski program, objavila samo nekoliko detalja, očekuje se da će astronauti u naredne dve godine odlaziti u 90-dnevne misije na svemirsku stanicu kako bi je osposobljavali da u potpunosti bude funkcionalna.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Preporučeno iz iste kategorije

Golden Rose ad