2°C

Beograd

Photo: Youtube, Printscreen/Video From Space

Izvor: tanjug

Kina uspešno nastavlja izgradnju svemirske stanice

Golden Rose ad

Kineska svemirska letelica za snabdevanje zalihama uspešno je pristala u orbiti noseći modul svemirske stanice, a reč je o četvrtoj od 11 misija potrebnih za završetak izgradnje prve kineske svemirske stanice, što je planirano za kraj naredne godine, preneli su mediji.

Raketa "nebesko plovilo" lansirana je iz centra za svemirsko lansiranje Vemčang na južnom kineskom ostrvu Hajnan. 

PROČITAJTE JOŠ: DŽONSON pozvao bogate zemlje da pomognu borbu protiv klimatskih promena

Svemirska letelica se spustila noseći jezgro Tianhe koje je potrebno za igradnju svemirske stanice, kao i gorivo i zalihe za tri astronauta koja će putovati do Tianhea u oktobru.

Astronauti će boraviti tamo šest meseci i to će biti peta i poslednja misija ove godine u vezi sa izgradnjom svemirske stanice.

Sledeće godine Kina će lansirati dva dodatna jezgra za svemirsku stanicu, Ventian i Mengtian, koja će doputovati na "long marč broketsu", najmoćnijem kineskom svemirskom transportnom vozilu.

PROČITAJTE JOŠ: PUTIN ZAHVALAN NA POVERENJU KOJE JE DOBIO OD SVOJIH GRAĐANA!

Kina je počela sa izgradnjom svemirske stanice sa tri modula u aprilu raspoređivanjem Tianhea, nakon čega je usledila tromesečna misija sa posadom koja je završena prošle nedelje.

Svemirska stanica će se po završetku takmičiti sa međunarodnom svemirskom stanicom (IS S) koju podržavaju SAD, Rusija i Japan.

Kini su Sjedinjene Američke Države zabranile učešće u IS S-u.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad