7°C

Beograd

Photo: Facebook/Printscreen

Izvor: Tanjug

"PROSVJETINA" BORBA: Srpski jezik ravnopravan u Austriji!

Srpsko kulturno prosvjetno društvo "Prosvjeta" iz Beča zatražilo je, povodom međunarodnog Dana maternjeg jezika, da Austrija konačno prestane da koristi nametnutu političku konstrukciju "bks" (bošnjačkokroatosrpski) i prizna kao ravnopravni, sa svim ostalima, srpski jezik.

AMERIČKI DIPLOMATA POVREĐEN NA VOŽDOVCU: U sudaru povređeni i njegova supruga i dete

"Prosvjeta" podseća da je korišćenje svog maternjeg jezika za sve ljude osnovno ljudsko pravo i tekovina slobode i demokratije.

- Na žalost u Austriji srpski jezik još nije zvanično priznat, već se koristi nametnuta izmišljena politička konstrukcija ''bks'', iako je posle nemačkog upravo srpski jezik sa najviše govornika u ovoj zemlji -  kritikuje ova organizacija.

165 RAZLOGA ZA SLAVLJE: Nesvakidašnja proslava velikog jubileja srpske firme „Vital“

To, kako se ističe u saopštenju, nije dobro ni za građane Austrije srpskog maternjeg jezika, ni građane Srbije i sve Srbe koji žive i rade u Austriji, ni za ostale građane Austrije, jer šteti ugledu Austrije, koja se inače smatra uspešnom u domenu zaštite ljudskih prava.

Kao odgovorna organizacija, "Prosvjeta" u Austriji već godinama, na mnogo načina, pa i kroz projekat "Škola srpskog jezika", pokušava da pozitivno utiče na to da se ova situacija popravi, na korist svih, a naročito brojne dece i mlađih koji u Austriji odrastaju u uslovima dvojezičnosti.

REPUBLIKA SRPSKA: 80.000 dolara američkoj kompaniji za lobiranje!

- Uz poštovanje za sve jezike, u želji da se i srpskom jeziku obezbedi jednaki status i jednaka prava kao i ostalima, pozivamo sve građane i odgovorne institucije u Austriji, ali i Srbiji, kao matici, da pomognu da srpski jezik i građani koji ga koriste budu ravnopravni sa svima ostalima - naglašava "Prosvjeta".

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti