21°C

Beograd

Photo: HappyBSC

Izvor: Happy BSC

U EMISIJI "TELEMASTER": Moramo obratiti posebnu pažnju na decu ometenu u razvoju

U emisiji „Telemaster“ gost je bio Sašenka Mirković iz humanitarne organizacije „Dečije srce“

- U najranijem periodu rasta i razvoja deteta roditelji mogu primetiti eventualne probleme svojih mališana. Važno je obratiti pažnju na to da li dete prati pogledom da li ima adekvatne reakcije na zvuk i pokret i svakako da ne zanemare faktore rizika koji postoje u porodici kao i predispozicije za određene zdravstvene probleme. Svaki roditelj svom detetu pre svega treba da pruži ljubav i pažnju bez obzira na zdravstvene probleme sa kojima se dete suočava, odnosno upravo zbog tih zdravstvenih problema. Deca ometena u razvoju imaju prava da budu deo društva svojih vršnjaka, neophodno je da im ukažemo poverenje jer oni imaju izuzetno kompleksnu emocionalnu strukturu, skoro po pravilu su empate i saosećajna bića. 

PROČITAJTE JOŠ: U EMISIJI "POSLE RUČKA": Gosti saglasni da smo SVI ODGOVORNI za urušavanje ugleda škole i nastavnika

- Radeći godinama sa decom ometenom u razvoju stekla sam izuzetna iskustva i smatram se privilegovanom i u ličnom i u profesionalnom smislu. Svi oni zaslužuju da budu ravnopravni članovi društva , a mi smo u obavezi da im to omogućimo. U institucijama u Srbiji radi mnogo izuzetno edukovanih kolega, posvećenih poslu i sa izuzetnim rezultatima u radu sa decom ometenom u razvoju. Važno mi je da naglasim da svi mi imamo dobru saradnju i sa roditeljima koji su spremni da prihvate savete stručnih lica i opravdani autoritet koji kolege imaju. Za pomoć našim malim drugarima od izuzetnog značaja su i uslovima u institucijama u kojima oni borave, a ja mogu reći da su u većini tih institucija uslovi dobri,a  da se u nekima i dodatno ulažu finansijska sredstva da bi se postojeći uslovi poboljšali.

- Sve što na ovom polju kao društvo budemo učinili približiće nas standardima zemalja članica Evropske unije koju u radu sa decom ometenom u razvoju imaju nesporno dobre rezultate – naglasila je Sašenka Mirković.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar